Epidemie de rujeolă în România. Cum se manifestă boala şi ce complicaţii are

image

Pe fondul creşeterii îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național.

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Cum se transmite rujeola

Cunoscut şi ca pojar, rujeola este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei. Infecția este transmisă pe cale respiratorie (strănut, vorbire, tuse) și prin contactul cu obiectele contaminate, virusul implicat fiind cel rujeolic. „Izvorul de infecţie este omul bolnav, contagiozitatea începând cu 5 zile înainte de erupţie, cu durata de 5 zile după apariţia acesteia”, afirmă dr. Vlad Portelli, medic generalist pediatrie.

Diagnosticul se pune cu ajutorul analizei de sânge care arată prezența anticorpilor împotriva virusului rujeolic (IgM).

Care sunt simptomele 

Rujeola debutează adesea cu febră mare, de până la 40 de grade Celsius, care scade în următoarele zile. Copilul are o stare generală alterată, dureri musculare, răgușeală, dureri de gât, lipsa poftei de mâncare, tuse, înroșirea și lăcrimarea ochilor, vărsături. La cel mult 4 zile de la debutul bolii, apare erupția, mai întâi după urechi, extinzându-se apoi pe față, pe gât, pe trunchi, mâini, abdomen și picioare. Bubițele sunt roșii, cu dimensiuni variabile (pot avea cel mult 3 cm), ușor ieșite în relief. Erupția începe să dispară după câteva zile, în ordinea apariției, leziunile căpătând nuanțe galben-cafenii.

Ce trebuie să știe părinții?

Copilul cu rujeolă trebuie să stea acasă, timp de 10 zile, și să evite efortul fizic. Este foarte important ca micuțul să fie hidratat cu ceaiuri, supe de zarzavat, compoturi, sucuri de fructe. Carnea slabă de pui sau de pește, piureurile, brânza de vaci și fructele este bine să fie incluse în alimentația copiilor cu rujeolă. Femeile gravide nu trebuie să vină în contact cu copiii bolnavi, pentru că există riscul de apariție a malformațiilor la făt.

Cum se tratează? 

La fel ca în cazul multor infecții virale, rujeola include un tratament adresat simptomelor. Este foarte important ca febra să fie combătută cu preparate pe bază de paracetamol sau ibuprofen, în dozele stabilite de medic. În niziun caz, nu se va da copilului aspirină, pentru că poate duce la apariţia sindromului Reye, o complicație gravă, care afectează creierul şi ficatul. Pe măsură ce erupția dispare, scade și febra. În caz contrar, poate fi vorba de o suprainfecție bacteriană.

Poate avea complicații 

Dintre toate bolile eruptive ale copilăriei, rujeola este cea care dă cele mai multe complicații, care apar mai ales la copiii sub 2 ani sau la cei care au imunitatea scăzută, pe fondul altor boli de care suferă copilul. Astfel, uneori, boala afectează sistemul nervos, copilul fiind diagnosticat cu encefalită. În acest caz, este nevoie de internare, pentru ca micuțul să fie sub supravegherea medicilor. Alte complicații ale pojarului sunt: pneumonia, laringita, otita și bronșiolita.

Se poate preveni prin vaccinare

Rujeola poate fi prevenită printr-un vaccin care se administrează simultan cu cel contra rubeolei și oreionului (ROR). Vaccinul se face la 1 an, cu rapel la 7-8 ani. Este bine de știut că se poate recurge la vaccinare și în primele 72 de ore după expunerea la virus. Vaccinarea a redus mult din incidența rujeolei, ajungându-se la sub 10 cazuri la 100.000 de locuitori.