Cele mai frecvente boli la copii

1 2 jpg jpeg

Cele mai frecvente boli la copii: anemie

Dacă micuţul tău este apatic, este palid şi se îmbolnăveşte uşor, este posibil să sufere de anemie. Afecţiunea presupune un număr prea mic de globule roşii în sânge. Insuficienta asimilare a fierului, desele probleme de sănătate, dar şi creşterea prea rapidă poate duce la apariţia acestei probleme.

Pentru a trata anemia, părinţii pot introduce în alimentaţia copilului ficatul de pui sau cel de vită, legume bogate în fier (spanac, broccoli), fasolea, orezul brun, ouăle, dar şi fructele (ananas, smochine, struguri, mure, pere, mere). Doar la indicaţia medicului pediatru se poate apela la tratamentul medicamentos.

Cele mai frecvente boli la copii: udatul patului

Cunosut în termeni medicali sub numele de enurezism nocturn, problema reprezintă urinarea involuntară în timpul somnului la copiii care îşi controlează vezica urinară atunci când sunt treji. De cele mai multe ori, neplăcerea apare până la vârsta de 6-7 ani şi afectează aproximativ 15% dintre copii.

Pentru a scăpa de această problemă, părinţii îi pot ajuta pe cei mici să aibă mai mult control asupra vezicii urinare, iar acest lucru se poate face prin mai multe vizite la baie, în special înainte ca cel mic să meargă la culcare. În cazul în care problema este asociată cu probleme renale, medicul pediatru poate recomanda tratamentul necesar.

Cele mai frecvente boli la copii: oreionul

Această boală a copilăriei este provocată de un virus, paramixovirus mai precis, care produce umflarea glandelor salivare. Printre cele mai întâlnite simptome ale acestei probleme se numără durerile de urechi, febra şi durerile de cap.

Cum este o boală contagioasă, e bine să ştii că cel mic trebuie să stea în casă pentru a nu îmbolnăvi şi alţi copii. Afecţiunea trece de la sine, însă este important ca părintele să observe dacă apar unele complicaţii şi să ceară îndrumarea medicului pediatru.

Cele mai frecvente boli la copii: rubeola

Cele mai multe episoade de rubeolă, cunoscută şi ca pojărel (se manifestă prin apariţia unor pete mici şi roz pe piele), se înregistrează iarna şi primăvara. La fel ca majoritatea bolilor contagioase ale copilăriei, rubeola se transmite prin contact direct cu persoana infectată şi prin calea aerului.

Printre simptomele rubeolei se numără durerea de cap, de gât, febra, inflamarea ganglionilor. Indicat este ca cel mic să stea în casă o săptămână, timp în care i se va administra paracetamol dacă apar dureri. Esenţial în toată această perioada este ca el să fie hidratat corespunzător (apă, supe, compoturi).

Cele mai frecvente boli la copii: rujeola

Cunoscută în popor sub denumirea de pojar, rujeola se numără printre bolile specifice copilăriei. Infecţia este transmisă pe cale respiratorie şi prin contactul cu obiectele contaminate. Diagnosticul se pune cu ajutorul analizei de sânge care arată prezenţa anticorpilor împotriva virusului rujeolic (IgM).

Pojarul debutează adesea cu febră mare, iar copilul poate avea dureri musculare, răguşeală şi dureri de gât. La cel mult 4 zile de la debutul bolii, apare erupţia, mai întâi după urechi, extinzându-se apoi pe faţă, pe gât, pe trunchi.

Bubiţele sunt roşii, de dimensiuni variabile (pot avea cel mult 3 cm), uşor ieşite în relief. Indicat este ca cel mic să stea în casă 10 zile. Părintele îi poate da paracetamol şi ibuprofen în cazul în care apare febra (doza să fie stabilită de medicul pediatru). Cele mai frecvente boli la copii: varicela

Varicela sau vărsatul de vânt este o altă afecţiune ce se transmite uşor în rândul celor mici. Virusul se transmite foarte uşor, prin intermediul picăturilor de tuse, strănut şi salivă, prin obiectele contaminate şi prin contactul direct cu veziculele pline cu lichid specifice bolii.

După aproximativ 2 săptămâni de la contactul cu persoana bolnavă, încep să apară simptomele varicelei. În acest stadiu, boala are simptome asemănătoare cu cele ale virozei: febră, secreţii nazale, lipsa poftei de mâncare şi uşoare dureri de gât. Varicela nu are un tratament anume.

În cazul în care apare febra, se vor da copilului paracetamol sau ibuprofen. Camera micuţului trebuie aerisită, iar hainele sale este bine să fie lejere.

Cele mai frecvente boli la copii: scarlatina

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani au un risc ridicat să sufere de scarlatină, afecţiune care se transmite prin strănut, tuse, secreţii nazale, prin contactul cu obiectele contaminate (jucării). Diagnosticul de scarlatină este pus cu ajutorul unor analize precum exsudatul faringian.

Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, inflamaţia gâtului şi amigdalelor, alterarea stării generale şi uneori prin vărsături. După 1-2 zile apare erupţia de culoare roşie, aspră la pipăit şi produce mâncărime copilului.

Copilul cu scarlatină trebuie internat în spital, în general, o săptămână. Este nevoie de tratament cu antibiotice (penicilină), terapia continuând şi după externare.

Cele mai frecvente boli la copii: enterocolita

Afecţiune a tractului digestiv, enterocolita apare brusc la copiii care intră în contact cu persoane care au această problemă de sănătate sau ating obiecte deja contaminat. Afecţiunea se manifestă prin scaune moi, deshidratare sau vărsături.

Pe lângă măsurile de igienă corespunzătoare (spălat pe mâini, duşuri dese), părinţii trebuie să acorde atenţie şi alimentaţiei copilului.

Acesta trebuie să mănânce puţin şi des, să consume fructe şi legume proaspete (bine spălate şi atent preparate) şi să evite alimentele semipreparate sau cele păstrate în condiţii improprii.

Cele mai frecvente boli la copii: răceală

În special pe perioada sezonului rece sau la intrarea în colectivitate, cei mici răcesc destul de des. Important este ca părintele să nu apeleze încă din primele clipe la tratament medicamentos, mai ales la antibiotice.

În cazul în care simptomele specifice răcelii sunt tot mai puternice este foarte important ca cel mic să fie consultat de un medic pediatru. Acesta poate indica tratamentul necesar pentru tratarea problemei.