De ce refuză un bebeluş mâncarea? Sfaturi pentru părinţi

Perioada diversificării este extrem de importantă și interesantă pentru micuțul aflat în creștere, acesta ,,făcând cunoștință’’ cu alimentele semisolide și solide și, totodată, cu noi texuri și arome. Pentru părinți însă, diversificarea poate constitui o perioadă ușor stresantă, mai ales când copilul nu pare să coopereze și refuză alimentele noi.

image

Programul de masă, esențial pentru copil

Odată ce a împlinit vârsta de 6 luni, copilul, pe lângă alăptarea la cerere, va învăța să mănânce alimente noi, semisolide sau solide. Printre alimentele recomandate pentru începutul diversificării se regăsesc: piureul de legume preparat din legume ca morcovi, mazăre, dovlecei și cartofi dulci și fructele pasate (mere, pere, piersici și banane). Este important să respecți o rutină în ceea ce privește programul de masă a copilului. Spre exemplu, păstrează obiceiul de a-i oferi o masă solidă, în jurul orei 13:00, zi de zi. Ține minte că dacă bebelușul este prea obosit sau este distras de televizor sau de tabletă, este posibil să refuze să mănânce.

Alimentele noi, uneori mai greu de acceptat

Se recomandă păstrarea unei distanțe de minim 2-3 zile, între alimentele noi introduse în regimul copilului. Prin păstrarea acestui interval, îi dai timp copilului să se familiarizeze cu un anumit tip nou de hrană și, în plus, așa poți observa eventualele intoleranțe sau reacții alergice ale bebelușului. Dacă bebelușul refuză din prima un aliment nou, nu te lăsa bătută, mai așteaptă câteva zile, după care încearcă din nou să-i oferi alimentul respectiv. Dacă, în schimb, copilul vomită, are dificultăți de respirație, diaree sau, din contră, constipație, refuză să-i mai dai alimentul respectiv. De asemenea, anunță imediat medicul pediatru, fiindcă poate fi vorba de o alergie alimentară. Potrivit webmd.com, printre alimentele cu potențial alergenic crescut, se numără: ouăle, nucile, soia și anumite fructe exotice.

Alte sfaturi de urmat 

- Pasează alimentele cât mai fin, la începutul diversificării, pentru ca bebelușul să nu se înece.

- Nu forța copilul să mănânce tot, mai ales când încearcă pentru prima oară un nou aliment. Dacă forțezi bebelușul să mănânce tot este posibil ca acesta să se simtă rău și să vomite, în cele din urmă.

- Evită să-i dai copilului ciocolată până ce acesta împlinește cel puțin 3 ani.

- Nu include în alimentația copilului alimente bogate în sare și aditivi, precum mezeluri, chipsuri și produse conservate.

Anca-Teodora Popa