Unde pot fi testaţi copiii antidrog? Ce ar trebui să ştie părinţii

image

Fenomenul drogurilor este îngrijorător în ţara noastră şi tot mai mulţi copii recurg la consumul de substanţe interzise.

Numărul pacienţilor minori dependenţi de stupefiante a crescut cu 70% anul trecut în comparaţie cu 2022, informează euronews.ro. În plus, vârsta de la care copiii încep să consume droguri este din ce în ce mai mică. La Spitalul Obregia din Capitală a ajuns un copil de 11 ani conumator de canabis. De altfel, canabisul este cel mai consumat drog în rândul copiilor internaţi la acest spital, urmat de amfetamine, etnobotanice şi cocaină.

Pacienţii minori ajung la spital nu numai cu intoxicaţie acută, ci şi în sevraj, manifestat prin simptome precum anxietatea, tristeţea şi nevoia de autovătămare.

Medicii recomandă testarea copiilor, în cazul unui comportament suspect

Copiii pot fi testaţi antidrog la Spitalul de Psihiatrie Obregia, precum şi în secţiile de pediatrie.

Totodată, testarea antidrog este disponibilă şi în centre private.

Un test antidrog se realizează din urină, precum și din probe de sânge, păr sau prin măsurarea unor substanţe în aerul expirat, cum este alcooltestul. O altă probă pentru un test antidrog este saliva, dar în acest caz rezultatele vor fi reconfirmate prin analiza unei probe de sânge.

Se recomandă în special testarea copiilor care au simptome precum ochii roşii, pupilele dilatate, tremor al mâinilor, oboseală pronunţată, pete în jurul gurii sau vânătăi. De asemenea, comportamentul copilului este schimbat - este mai certăreţ, vine mai târziu acasă ca de obicei, evită să te privească direct.

Vezi şi: Cum să te descurci cu un adolescent rebel