Cum îţi dai seama că un copil mic este deshidratat. Atenţie la următoarele semne!

Deshidratarea apare când copiii nu consumă lichide în cantităţi suficiente. De asemenea, deshidratarea poate surveni în cazul în care copilul pierde lichide prin vărsături şi/sau diaree. 

image

Ca părinte, încurajează copilul să bea apă, pentru a preveni deshidratarea. Spălarea riguroasă a mâinilor ajută la prevenirea multor boli care pot duce la deshidratare. 

Este important ca părinţii să fie foarte atenţi la simptomele deshidratării la copiii mici, informează specialiştii de la Johns Hopkins Medicine.   

În cazul în care deshidratarea este uşoară sau moderată, copilul poate avea limba uscată, lacrimi puţine sau absente, puls rapid, nervozitate, absenţa scutecelor ude, în cazul bebeluşilor, lipsa urinării în ultimele 8 ore.

Citeşte şi: De câtă vitamina D au nevoie copiii

Mare atenţie la deshidratarea severă!

Dacă apar următoarele semne, este posibil să fie vorba despre deshidratare severă: gură foarte uscată (în interior poate să aibă aspect „lipicios”), piele uscată, mai ales pe abdomen, picioare şi braţe, somnolenţă excesivă sau apetenţă, ochii înfundaţi în orbite, lipsa urinării de mai bine de 8 ore la bebeluși și de peste 10 ore la copiii mai mari, pulsul rapid sau foarte scăzut, respiraţia profundă sau rapidă.

Citeşte şi: Care sunt simptomele diabetului la copii

Ce trebuie să facă părinţii

Deshidratarea ușoară poate fi tratată acasă. Dacă micuţul are diaree, dar nu varsă, copilul trebuie hrănit normal. Dacă vomită, nu i se vor mai da lactate și hrană solidă. Cere acordul medicului, pentru a şti ce trebuie să faci. Este posibil ca medicul să îţi recomande să dai copilului o soluție cu săruri de rehidratare (care ajută la restabilirea lichidelor și mineralelor), câte 1 lingură la fiecare 15 - 20 de minute. Copiilor cu vârsta peste 1 an li se pot oferi lichide sau soluție cu săruri de rehidratare, 1-2 linguri la fiecare 15-20 de minute.

Când este nevoie de ajutor medical de urgență

Mergi de urgenţă la medic în cazul în care copilul are semne de deshidratare severă sau este este incapabil să rețină lichidele.

Citeşte şi: Atenţie la simptomele apendicitei la copii!