Prima menstruaţie: ce ar trebui să ştie orice adolescentă

Este un moment decisiv în viața adolescentelor, așteptat cu emoție și teamă, deoarece reprezintă momentul în care copilele se transformă în femei. Și cum orice lucru nou este însoțit de numeroase întrebări, îți oferim răspunsul la câteva dintre ele.

image

Prima menstruație, numită și menarhă, aduce numeroase schimbări asupra corpului, precum dezvoltarea sânilor și apariția părului pubian și a celui axial. Menarha este un semn că organismul s-a dezvoltat îndeajuns pentru a face față unei eventuale sarcini.

1. Ce este ciclul menstrual?

Sub influența anumitor hormoni secretați de centrii nervoși centrali (hipotalamus și glanda hipofiză), ovarele secretă hormoni (estrogen și progesteron) care, la rândul lor, controlează endometrul (țesutul care căptușește cavitatea uterină). Aceste modificări au ca efect pregătirea endometrului pentru sarcină sau pentru eliminarea țesutului - menstruația. Perioada dintre două menstruații se numește ciclu  mentrual. Se calculează din prima zi în care apare sângerarea, până în ziua precedentă următoarei menstruații, în general un interval de 28 de zile.   

Citeşte şi: Spune adio crampelor menstruale! Iata cele mai bune solutii antidurere

2. Cât timp este normal să țină menstruația?

Sângerarea menstruală poate dura între 1-7 zile, cu o medie de 3-5 zile.

3. La ce vârstă apare?

Vârsta medie la care apare prima menstruație este de 12 ani, însă ea poate surveni oricând între vârsta de 9-16 ani. Dacă nu vine până la vârsta de 17 ani, este recomandat consultul medical.

4. Este însoțită de durere?

Prima menstruație este, de cele mai multe ori, lipsită de durere, însă următoarele cicluri menstruale pot fi însoțite de crampe. Durerea apare în urma contracțiilor uterului pentru a elimina țesutul de care nu mai are nevoie.  

5. Care sunt metodele de protecție?

În timpul menstruației sunt de preferat tampoanele absorbante externe. Cele intravaginale sunt de evitat, pentru că pot favoriza apariția infecțiilor, întrucât acestea pot deveni medii de cultură pentru bacteriile patogene și pot produce dezechilibrul florei vaginale.

6. În ce constă igiena intimă corectă în timpul menstruației?

Pentru a evita eventuale infecții, este recomandată spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte și după schimbarea tampoanelor. În această perioadă, trebuie acordată atenție toaletei locale de minimum două ori pe zi sau ori de câte ori este nevoie. Pot fi folosite șervețelele umede, însă numai dacă nu ai acces imediat la apă (călătorii).

7. Cât de mult sânge se pierde la menarhă?

 La prima menstruație, cantitatea de sânge pierdută este mică, urmând ca volumul să crească în timpul celorlalte cicluri menstruale. De asemenea, în primele luni, menstruația este neregulată.

Sfatul specialistului

Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog  

Apariția primei menstruații este legată de sistemul endocrin, care controlează maturitatea aparatului reproducător. De obicei, apare la 2 ani după începerea dezvoltării sânilor și la 4-6 luni după apariția părului pubian și axilar. Apariția primei menstruații este condiționată de greutate, înălțime, dar și de factori genetici, de mediu sau de alimentație. Nu toate femeile au cicluri menstruale fixe, de 28 de zile; însă acest lucru nu înseamnă că ele nu au cicluri menstruale regulate. Ciclurile menstruale normale au o durată cuprinsă între 21 și 32 de zile, cu precizarea că trebuie să aibă același model, lună de lună, caracteristic fiecărei femei.