Iată de ce sunt femeile nervoase înainte de menstruaţie!

1 femeie nervoasa jpg jpeg

Iritabilitatea excesivă, stările depresive, balonarea, modificările de dispoziţie şi pofta excesivă de dulce sunt câteva dintre simptomele frecvente cu care se confruntă multe dintre femei înainte de instalarea ciclului menstrual.

Este vorba despre sindromul premenstrual (PMS), tulburare care apare în aşa-numita fază luteală (timpul dintre ovulaţie şi debutul menstruaţiei) şi se termină la apariţia menstrei sau în primele zile de sângerare. Se consideră că afectează până la 90% dintre femeile de vârstă reproductivă, cândva, în timpul vieţii. Pentru multe femei, induce modificări fizice, psihologice şi comportamentale. Intensitatea simptomelor diferă însă de la o femeie la alta. Nu se cunoaşte cu exactitate cauza sindromului premenstrual, fiind implicate, printre altele, modificările hormonale specifice, deficitul de vitamina B6, carenţa de magneziu şi de calciu. Printre factorii agravanţi se numără fumatul, stresul, obezitatea, sedentarismul şi lipsa somnului.  

Simptomele care însoţesc sindromul premenstrual includ: anxietatea, poftele (de dulce sau sărat), depresia, tulburările de somn (insomnie sau somnolenţă), iritabilitatea, modificările de dispoziţie, izolarea socială, constipaţia, durerile de cap, oboseala, balonarea, sensibilitatea sânilor şi urinările frecvente.

Ce poate ajuta

"Consilierea comportamentală şi gestionarea stresului pot ajuta pacientele. S-a demonstrat că sunt utile atât tehnicile de relaxare, cât şi yoga şi autohipnoza. Exerciţiile fizice regulate reduc adesea intensitatea unor simptome ale sindromului premenstrual. Pacientele pot fi sfătuite să îşi modifice dieta. Trebuie obţinută o descriere (jurnal) a tuturor simptomelor ciclice care încep înainte de perioada menstruală şi dispar odată cu apariţia acesteia la pacientele cu PMS suspectat pentru o perioadă de minimum două cicluri menstruale. Dacă depresia este o problemă, se poate lua în considerare un consult psihiatric", recomandă dr. Alin Burlacu, medic primar obstetrică-ginecologie, director medical al Spitalului Wellborn Băneasa

MIŞCAREA. Exerciţiile aerobice, mersul pe jos sau cu bicicleta, alergarea şi înotul  practicate regulat reduc intensitatea unor simptome.

SOMN. Încearcă să ai un program de somn odihnitor. Lipsa somnului sau odihna insuficientă accentuează anxietatea şi depresia.

DIETA. Colegiul American al Obstetricienilor şi Ginecologilor recomandă femeilor ca, mai ales în perioada premenstruală, să reducă din alimentaţie: sarea (determină retenţia de lichide), cafeaua (amplifică iritabilitatea), alcoolul (accentuează deprimarea). Se recomandă, în schimb, consumul de alimente care conţin calciu (produse lactate, ouă), magneziu (nucile, alunele, pâinea integrală), zinc (carne, peşte), vitamina B6 (banane, ficat, somon, ton), vitamina A (unt, lactate, morcovi) şi vitamina E (ulei vegetal). Consumul a patru-şase mese mai mici pe zi în perioada premenstruală poate ajuta la reducerea simptomatologiei sau a poftelor alimentare.

MEDICAMENTE. Administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene este utilă pentru gestionarea durerilor asociate cu sindromul premenstrual.

SUPLIMENTE. Cu acordul medicului, poţi lua suplimente precum cele de calciu, magneziu sau de vitamine.

ALTE MĂSURI: tehnicile de relaxare, terapia cognitiv-comportamentală, masajul, homeopatia, aromaterapia şi fitoterapia.

INFO

Tulburarea disforică premenstruală (PMDD) este considerată o formă severă de PMS şi este listată ca o tulburare mintală.

Citeşte şi: Leacuri din natură pentru sindromul premenstrual