Penicilina este primul antibiotic din lume folosit pentru tratarea unui număr foarte mare de afecţiuni, de la infecţii ale urechii până la gonoree. În aproape un secol, penicilina a salvat sute de milioane de vieţi.

Penicilina se foloseşte astăzi fie injectabil (penicilina F), fie sub formă de pastile (penicilina V). Acest antibiotic are un spectru relativ restrâns, acţionând de obicei împotriva germenilor gram-pozitivi, cum sunt bacilul difteriei, gonococul, listeria, meningococul, pneumococul, stafilococul sau streptococul.

Astfel, penicilina se recomandă în tratamentul unor infecţii precum meningita, pneumonia, faringita, bronşita, amigdalita, endocardita bacteriană, sifilisul, blenoragia şi în reumatismul articular acut.

Totuşi, în urma administrării necorespunzătoare, unele tulpini de bacterii au dezvoltat în prezent rezistenţă la penicilină. De aceea, este indicată realizarea unei antibiograme înainte de administrare.

Iată, de asemenea, ce reacţii adverse poate avea penicilina!

Efectele adverse ale penicilinei: poate provoca alergii

Penicilina poate provoca alergii, oboseală, astenie. Totodată, mai pot apărea erupţii cutanate, dermatită exfoliativă, infecţiile cu ciuperci de tip

Candida, urticarie, febră sau frisoane, deşi în cazuri rare.

Antibioticul poate declanşa uneori reacţii alergice grave la persoanele sensibile la betalactamine. Astfel, este recomandat ca persoanele cu predispoziţii alergice să evite administrarea de penicilină.

Efectele adverse ale penicilinei: pacienţii cu insuficienţă renală

Persoanele care suferă de insuficienţă renalătrebuie să fie foarte atenţi dacă fac tratament cu penicilină, căci pot apărea halucinaţii, convulsii, dureri de cap, stări de somnolenţă sau stări de nervozitate.

Efectele adverse ale penicilinei: persoanele cu insuficienţă cardiacă

Penicilina trebuie administrată cu atenţie persoanelor cu insuficienţă cardiacă şi celor cu intoleranţă gastrică, în cazul administrării orale.

Efectele adverse ale penicilinei: poate reduce eficacitatea anticoncepţionalelor

Un tratament îndelungat cu penicilina poate reduce eficacitatea anticoncepţionalelor. Astfel, dacă o femeie foloseşte acest antibiotic pentru a scăpa de o infecţie, este bine să se protejeze şi cu ajutorul prezervativului.

Când iei astfel de antibiotice, ai grijă să reduci consumul de lactate, întrucât scad efectul pastilelor.