Diabetul afectează şi dinţii. Iată cum!
Persoanele diabetice sunt mai susceptibile să dezvolte infecţii orale. De aceea, pacienţii trebuie să acorde o atenţie sporită îngrijirii danturii, pentru ca problemele stomatologice să nu aibă consecinţe grave asupra sănătăţii.
„Diabetul, fiind o afecţiune metabolică, afectează circulaţia sangvină, în special pe cea periferică. Membrana internă a vaselor de sânge de calibru mic (al capilarelor) este afectată, nu se mai regenerează pe măsură şi vasele devin fragile. Dereglarea vascularizării periferice afectează gingiile, dezvoltând parodontopatii: gingiile se inflamează, sângerează, sunt moi, prezintă frecvent ulceraţii,“ explică medicul stomatolog Oleg Gorea, de la clinica Dentland, din Bucureşti
Ce probleme pot să apară
- Deoarece diabetul reduce rezistenţa corpului la infecţii, persoanele cu această afecţiune riscă să facă gingivită, o inflamaţie a gingiilor cauzată, de obicei, de prezenţa bacteriilor în placa bacteriană sau a tartrului (piatră pe dinţi). Fără controale dentare regulate şi în lipsa unei igiene riguroase, placa bacteriană invadează suprafaţa dentară subgingivală, inflamând şi mai tare gingia.
- Persoanele cu diabet au un risc crescut să sufere şi de parodontoză, o infecţie a gingiei, care atacă rădăcina dinţilor. Boala parodontală poate duce la dificultăţi în mestecarea alimentelor şi chiar la pierderea dinţilor. Aceasta se instalează lent, fără simptome evidente. Afecţiunea este agravată de fumat, de consumul de alcool, de placa bacteriană, de tartru şi de igienă orală precară.
- Pacienţii cu diabet se confruntă cu senzaţia de gură uscată. Aceasta poate provoca durere, infecţii dentarii şi carii. Fumatul înrăutăţeşte aceste probleme. „Când nivelul de glucoză în sânge este ridicat, ph-ul din gură este mult scăzut şi acid. Din această cauză, pacienţii cu diabet zaharat deseori au un miros specific, asemănător cu cel al acetonei. Scade şi secreţia de salivă, cea care ar trebui să echilibreze ph-ul în cavitatea bucală,“ mărturiseşte dr. Oleg Gorea.
- De asemenea, persoanele cu diabet zaharat nu se vindecă repede după o intervenţie chirurgicală orală sau după alte proceduri dentare. „Vindecarea tuturor leziunilor este întârziată, deoarece scade şi imunitatea pacienţilor. Din această cauză, manoperele chirurgicale trebuie tratate cu multă atenţie. Riscurile de a avea complicaţii se dublează, de aceea, intervenţiile chirurgicale se vor realiza obligatoriu având rezultatele testelor glicemiei şi sub protecţie antibiotică“, afirmă medicul Oleg Gorea.
Diabeticii pot beneficia de implanturi dentare
Mulţi dintre pacienţii cu diabet zaharat cred că după pierderea dinţilor sunt nevoiţi să poarte proteze mobile. Specialiştii spun că orice pacient care îşi menţine în limite normale indicele glicemic poate beneficia de avantajele implantului dentar. Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii pe 34 de pacienţi cu diabet de tipul II, rata de succes a implantului dentar este de 92,7%. De asemenea, nu mai puţin de 16 studii realizate la nivel internaţional, desfăşurate pe perioade de la 4 luni la 12 ani, au arătat că rata de eşec a implantului dentar la pacienţii cu diabet zaharat a variat de la 1% la 14,3%, depinzând de nivelul de control al bolii şi de igiena dentară. În comparaţie, rata de eşec a implantului la pacienţii neafectaţi de diabet este de 5%.
Ce măsuri să iei
Periajul zilnic, folosirea aţei dentare, vizitele regulate la stomatolog şi controlul glucozei din sânge sunt cele mai bune arme de apărare împotriva complicaţiilor orale ale diabetului zaharat.
Persoanele cu diabet zaharat care fumează au cu până la 20 de ori mai multe riscuri decât nefumatorii să dezvolte afte şi boli parodontale.
Sfaturi de îngrijire a dinţilor
- Mergi la stomatolog cel puţin de 2 ori pe an.
- Evită acumularea plăcii bacteriene pe dinţi, cu ajutorul aţei dentare folosită cel puţin o dată pe zi.
- Spală-te pe dinţi după fiecare masă. Cel mai bun moment este cu 30 de minute după masă, pentru a permite remineralizarea smalţului. Foloseşte o periuţă cu peri moi.
- Dacă porţi proteză, curăţ-o în fiecare zi.
Sfatul specialistului
Dr. Oleg Gorea
medic stomatolog, clinica Dentland, Bucureşti
Printre obiceiurile care pot agrava problemele dentare ale diabeticilor se numără fumatul. Acesta este interzis cu desăvârşire, reprezentând un factor de risc major pentru sănătatea dinţilor şi nu numai. Ţin să subliniez faptul că pentru persoanele cu diabet care fumează există un risc şi mai mare decât la nefumători pentru dezvoltarea de boli parodontale. Fumatul poate afecta fluxul de sânge al gingiilor şi astfel poate încetini vindecarea anumitor răni sau inflamaţii gingivale. Alcoolul este, de asemenea, interzis pacienţilor cu diabet, iar acest lucru le este cunoscut cu siguranţă de la medicul endocrinolog. Însă nici din punct de vedere stomatologic alcoolul nu le este recomandat pacienţilor cu diabet. Sănătatea organismului depinde în mare măsură de alimentaţie, de stilul nostru de viaţă şi de regularitatea controalelor medicale. În general, pacienţilor cu diabet care ajung în cabinetele medicale li se explică foarte clar care sunt regulile alimentare şi de igienă pe care trebuie să le respecte.