Deodorant sau antiperspirant? Ce alegi pentru a reduce transpiraţia

1 shutterstock 1134772142 jpg jpeg

Când vine vorba de reducerea transpiraţiei şi prevenirea mirosului neplăcut, antiperspirantul şi deodorantul funcţionează diferit. Pentru a alege corect produsul de care avem nevoie, trebuie să ştim scopul pentru care au fost create.

Antiperspirantele reduc transpiraţia, în timp ce deodorantele cresc nivelul de aciditate la nivelul pielii, mediu deloc pe placul bacteriei care produce mirosul respingător de transpiraţie. Lucrurile par simple până aici. 

Încă de la început trebuie amintit că transpiraţia nu are miros. Sudoarea capătă miasmă din cauza bacteriei care trăieşte sub piele. Dacă antiperspirantele sunt create astfel încât să rezolve problema umezelii care apare când transpirăm, deodorantele au fost gândite să acţioneze asupra mirosului neplăcut. 

Cu toate acestea, termenii de antiperspirant şi deodorant sunt frecvent confundaţi. Unele companii de produse de îngrijire concep formule cu dublă-acţiune, care funcţionează atât ca deodorant, cât şi ca antiperspirant. Se pare, însă, că eficienţa lor scade, dacă e să le comparăm cu produsele cu unică acţiune. 

Pe de o parte, deodorantul ar putea intra la categoria de produse cosmetice, din moment ce maschează ori neutralizează mirosul de transpiraţie. Antiperspirantul, pe de altă parte, poate fi considerat un tratament, pentru că schimbă, temporar, funcţiile pielii, reducând fluxul transpiraţiei. 

Cum alegi produsul potrivit 

În comerţ sunt o mulţime de produse cu dublă-acţiune, aşa că n-ar trebui să cântărim mult opţiunea. Dacă, însă, ne dorim un produs mai eficient, trebuie să stabilim care sunt nevoile noastre. Adică să decidem ce anume ne deranjează mai tare: umezeala produsă de transpiraţie sau mirosul urât? Dacă vrem doar să mascăm mirosul, optăm pentru deodorant cu arome sau, de preferat fără miros ─ mai ales dacă purtăm esenţe de parfum. Există şi produse special create pentru piele sensibilă, aşa cum există şi produse fără aluminiu, cum sunt cele care au la bază cristale de săruri minerale.  

Cât de sigure sunt pentru sănătate  

Deşi ne apără cel mai bine de transpiraţie, antiperspirantele conţin săruri de aluminiu care blochează glandele sudoripare. Astfel, toxinele nu se mai elimină, acumulându-se în organism. Unele studii au arătat că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire care conţin aluminiu favorizează apariţia cancerului de sân. De fapt, înainte de mamografii, femeile sunt sfătuite să nu aplice la subraţ antiperspirante sau deodorante care conţin aluminiu. Reziduurile de aluminiu pot apărea pe radiografie, iar medicii pot suspecta anomalii pe suprafaţa sânilor.  

Prezenţa aluminiului în antiperspirante împiedică eliminarea toxinelor din zona axilei, depozitându-le în ganglionii limfatici din zonă. În acest fel se produc anomalii în structura ADN-ului celulelor mamare. 

De asemenea, parabenii pot fi absorbiţi în organism, producând anumite dezechilibre. De aceea, este bine să evităm produsele care conţin aceste ingrediente, cu atât mai mult dacă pielea este sensibilă şi se irită uşor. În acest caz, este recomandat să nu aplicăm produse pe bază de alcool sau parfum pe pielea delicată. 

Piatra de alaun, alternativă naturală   

Cei care preferă produsele naturale, pe bază de cristale minerale, pot lua în calcul piatra de alaun. Este vorba despre ingredientul care are capacitatea de a îndepărta  mirosul neplăcut de transpiraţie. În plus, după epilare, piatra de alaun conferă calităţi hemostatice, adică opreşte sângerarea, şi efecte hipoalergice. Se foloseşte pe pielea umedă, după baie, sau se introduce în apă şi apoi se aplică la subraţ. Alaunul se comercializează sub formă de piatră brută sau chiar bucată tăiată şi şlefuită ─ ai siguranţa că este un produs sigur dacă pe etichetă apare tipărit „Potasium Alun‟ ─ şi poate fi utilizată timp de 2 ani.