De ce apar durerile articulare şi cum le poţi ameliora

1 durere articulara jpg jpeg

Indiferent de vârstă, toţi ne confruntăm cu dureri articulare. Este bine să ştii mai multe despre cauzele acestora, care sunt multiple, şi ce să faci pentru a le reduce disconfortul.

Cu aproape 400 de articulaţii, corpul uman este o adevărată maşinărie. Durerea articulară (numită medical artralgie), resimţite sub formă de iritaţie sau disconfort, poate să apară în zone diferite ale corpului: şold, genunchi, glezne, umeri, încheieturile mâinilor.

De la traumatisme la infecţii

Durerile de articulaţii pot avea una dintre următoarele cauze:

  • Traumatisme: căzăturile, accidentările, entorsele sunt cauze frecvente ale durerilor articulare.
  • Mecanice: uzura unor ţesuturi precum cartilajul articular în caz de artroză poate fi sursă de durere. Tot disconfort dau şi malformaţiile sau deviaţiile (precum genunchiul în X).
  • Inflamaţie: diverse zone ale articulaţiei pot fi locul unei inflamaţii, cum este cazul celor de la tendoane (tendinită), burselor (mici saci umpluţi cu lichid sunt ca o pernă protectoare între oase şi tendoane) – bursită. Tot durere articulară de tip inflamator apare în artrită, poliartrită rematoidă sau alt reumatism inflamator.
  • Depozite de cristale apărute din cauza excesului de acid uric în sânge (gută).
  • Infecţioasă: în cazuri rare, unele virusuri sau bacterii pot afecta şi articulaţiile, ceea ce duce la apariţia unor dureri intense sau persistente.
  • O tumoră sau metastază osoasă poate duce la apariţia durerilor articulare.
  • Uneori, cauza durerilor resimţite la nivelul articulaţiilor este administrarea unor medicamente (statinele sau anumite tratamente pentru cancerul de sân).

Cum se pune diagnosticul

Dacă durerea se menţine, este recomandat consultul medical. Pentru a depista cauza artralgiei, medicul va adresa mai multe întrebări, printre care momentul apariţiei durerilor, ce alte simptome mai apar, cât de intense sunt. De asemenea, este nevoie de efectuarea unor analize şi explorări suplimentare precum: radiografia, CT, RMN, teste de sânge.

Atenţie! Medicul trebuie consultat de urgenţă dacă, în afară de dureri articulare mai apar febră, umflarea zonei, roşeaţă.

Ce este indicat pentru a reduce disconfortul

Dacă durerile articulare sunt minore, odihna şi calmantele ajută, de obicei, la reducerea acestora. Dacă este vorba despre traumatisme uşoare, sunt recomadate aplicarea de gheaţă şi compresia membrului afectat cu ajutorul unui bandaj.

Dacă durerea este cauzată de artroză sau artrită, în afară de menţinerea articulaţiei în repaus, este bine să se aplice o sursă de căldură, pentru favorizarea circulaţiei sangvine. Compresele calde se menţin 10-15 minute, de 3 ori pe zi. În artroză mai ajută exerciţiile de întărire a musculaturii, masajul şi înotul. Se pot lua medicamente antiinflamatoare, antialgice şi decontracturante musculare. În primă fază, se recomandă aplicarea unguentelor sau gelurilor antiinflamatoare, fără a se masa zona dureroasă. Dacă durerile nu cedează, se pot lua medicamente antiinflamatoare nesteroidiene şi miorelaxante în cure de cel mult 10 zile. O opţiune de tratament sunt injecţiile cu corticosteroizi, care reduc inflamaţia şi, implicit, durerea. Rezultate bune se obţin şi cu ajutorul injecţiilor cu acid hialuronic, care îmbunătăţesc flexibilitatea articulaţiilor.

Dacă durerile articulare apar în contextul unei boli mai grave, medicul va recomanda tratamentul potrivit.

Citeşte şi: Creţuşca, planta care combate durerile