Cum sa revii la o alimentatie corecta dupa perioada postului - 3 pasi de urmat

1 screen shot 2019 05 24 at 13 13 39 png png

Obiceiul de a tine post are radacini milenare. Pe langa importanta religioasa, aceasta practica are beneficii si pentru sanatatea trupului, nu doar a spiritului. Totusi, dupa o perioada in care te-ai abtinut de la anumite alimente si ai evitat preparatele „de dulce“, trebuie sa stii cum sa mananci corect si cum sa eviti excesele alimentare, mai ales ca mesele de sarbatori au fost pline cu nenumarate tipuri de bucate gustoase.

La fel cum in perioada specifica postului trebuie sa respecti cateva reguli referitoare la ce poti sa mananci, si ce nu, dupa incheierea acesteia e bine sa te alimentezi echilibrat si sa nu incerci sa „recuperezi” tot ce nu ai putut savura la momentul respectiv. Iata cateva sfaturi pe care ar trebui sa le iei in considerare:

Incepe treptat

In perioada postului, enzimele digestive functioneaza mai lent, iar organismul are nevoie de timp ca sa se adapteze si sa proceseze din nou alimente care necesita un timp mai lung de digerare, cum ar fi carnea, spre exemplu. Drept urmare, e recomandat sa astepti cateva zile dupa post inainte de consuma carne din nou. 

In schimb, poti consuma fructe proaspete precum struguri, pepene sau mere, deoarece acestea contin o cantitate ridicata de apa fiind mai usor de asimilat de organism, dar si legume, cu conditia sa fie fierte, iaurt sau avocado. A doua zi dupa terminarea postului, poti manca legume proaspete, nuci si oua, iar abia din cea de-a treia zi de la incheierea postului ar fi indicat sa mananci branzeturi, carne si peste.

Nu consuma cantitati mari de carbohidrati

Consumate imediat dupa post si in cantitati mari, alimentele care contin un numar ridicat de carbohidrati pot duce la cresterea rapida in greutate. Printre alimentele vizate se numara painea, fructele uscate, bananele, perele, cartofii, porumbul, pastele, biscutii sau chipsurile. De asemenea, ar trebui sa eviti alimentele bogate in zahar.

Toate acestea pot duce la  acumularea de grasime in exces in organism, fapt care poate contribui la aparitia problemelor de sanatate, precum colesterol ridicat sau chiar steatoza hepatica. Daca nu este remediata la timp, aceasta afectiune poate distruge celulele hepatice si poate duce la aparitia unor complicatii precum icter, edeme sau ascita. Persoanele diabetice care au ficat gras trebuie sa acorde o atentie sporita alimentatiei corecte.

Tine cont de numarul de mese zilnice

Daca la inceput am spus ca trebuie sa introduci treptat carnea in alimentatie, ar trebui sa tii cont in acelasi timp si la numarul meselor zilnice. Poti incepe cu portii mici si dese de mancare (la fiecare doua ore) si treptat poti mari cantitatea de alimente pana cand vei ajunge la o dieta echilibrata, ceea ce inseamna ca poti avea trei mese pe zi, cu doua gustari intre ele.

Organismul trebuie sa se adapteze treptat la cantitatile mai mari de mancare si la alimentele pe care nu le-ai consumat in timpul postului, iar sistemul digestiv are nevoie de timp ca sa poata asimila din nou aceste alimente. Daca faci excese alimentare, pot sa apara crampe abdominale, stari de greata sau voma.

Dupa ce a trecut perioada postului, trebuie sa ai grija la ceea ce mananci, mai ales ca excesele alimentare pot cauza afectiuni digestive, dar si alte probleme mai serioase de sanatate. O alimentatie echilibrata si cateva zile de acomodare inainte sa manaci din nou carne (sau alte produse „grele”), te pot ajuta sa te simti bine si sa ai grija de sanatatea ta.

Sursa foto: Shutterstock