„Aş vrea să ştiu cum aş putea să combin alimentele pentru a nu mai lua în greutate şi pentru a mă menţine sănătoasă.” - Ioana David, Târgu Cărbuneşti

Dr. Adrian Copcea

Medic specialist nutriţionist diabetolog, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

„Nu există un tipar universal recomandat al meselor. Majoritatea tiparelor sănătoase se încadrează în 3, 4 sau 5 momente alimentare, însemnând 3 mese principale şi eventual 1-2 gustări.

Fiecare din cele 3 mese poate cuprinde toate cele 3 clase majore, respectiv atât o sursă glucidică (pâine, produse cerealiere, cartofi, orez, paste, mămăligă, fructe, legume, deserturi), cât şi una proteică (carne, peşte, lactate, ouă) şi grăsimi (animale, vegetale).

De asemenea, pentru a asigura alte componente micronutritive (vitamine, minerale, fitonutrienţi), este necesar un aport bun de fructe şi legume. În ceea ce priveşte gustările, ele pot fi sau nu prezente ele nu sunt nici obligatorii şi nici interzise.

Adeseori, un mic supliment energetic (de exemplu, un iaurt sau un fruct ori un pumn de nuci) poate fi bine-venit şi foarte bine tolerat.”