Cum recunoşti infecţia cu noul coronavirus?

1 noul coronavirus jpg jpeg

Boală respiratorie acută, infecţia cu noul coronavirus poate provoca simptome asemănătoare gripei, dar şi pneumonie.Persoanele care au cel mai mare risc de a face complicaţii sunt vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni cronice.

Infecţia cu noul coronavirus (Coronavirus 2019-nCoV) are ca prime simptome febra (minimum 38 grade Celsius) şi tusea seacă. După o săptămână, apar dificultăţi de respiraţie, iar unii dintre pacienţi necesită internare. De asemenea, infecţia se poate manifesta cu rinoree şi strănut. Cea mai frecventă complicaţie a infecţiilor cu coronavirus este pneumonia. Printre simptomele pneumoniei se numară dureri în piept, tuse, febră mare cu frisoane, dificultăţi de respiraţie, oboseală şi greaţă sau vărsături.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, estimează că 81% dintre pacienţi dezvoltă simptome uşoare, 14%, manifestări severe, iar pentru 5% infecţia este gravă.

Perioada de incubaţie - între infecţie şi apariţia oricăror simptome - durează până la 14 zile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar există şi cercetători potrivit cărora ar putea dura până la 24 de zile. Alarmantă este probabilitatea ca infecţia să fie transmisă de cei infectaţi înainte de a manifesta simptome.

 Tratamente şi vaccin, în lucru

În momentul de faţă nu există un tratament împotriva coronaviruslui. Infecţia este tratată simptomatic, urmărindu-se echilibrarea bolnavului până când organismul poate să lupte singur cu virusul. Cercetătorii lucrează în acest moment la dezvoltarea unui vaccin, iar spitalele testează medicamente antivirale pentru a vedea dacă au efect pozitiv.

Spălatul pe mâini este esenţial

Pentru limitarea riscului de contractare a coronavirusului, este bine să respecţi recomandările specialiştilor:

  • Spală-te pe mâini des!   
  • Acoperă-ţi gura şi nasul când tuşeşti sau strănuţi şi spălă-te pe mâni după aceea.
  • Evită să atingi ochii, nasul şi gura.
  • Nu vă apropiaţi prea mult de persoanele cu simptome: tuse, strănut sau febră. Ele pot propulsa picături mici care conţin virusul până la 2 -3 metri depărtare.