Cum combaţi greţurile în sarcină

1 2 jpg jpeg

Greţurile de dimineaţă apar, de obicei, din a şasea săptămână de sarcină şi durează până în cea de-a 16-a săptămână. La 1 din 10 femei aceste simptome dispar după cea de-a 20-a săptămână de sarcină, în timp ce sunt gravide care se confruntă cu greţuri şi vărsături pe toată durata acesteia. Unele studii au arătat că femeile însărcinate care experimenează aceste stări sunt mai puţin predispuse la avort spontan.

De ce apar? Cauzele care determină apariţia greţurilor nu sunt cunoscute cu exactitate, însă mai mulţi specialişti sunt de părere că acestea au o legătură cu schimbările hormonale care se produc în corpul femeilor gravide. Dacă eşti însărcinată cu gemeni sau tripleţi, greţurile pot fi mai frecvente, din cauza că nivelul hormonului de sarcină (Hcg) este mai ridicat.

Unele studii arată că şi bacteria Helicobacter pylori are legătură cu apariţia greţurilor în sarcină. Totodată, senzaţia de de greaţă şi vărsăturile mai pot apărea şi din cauza oboselii.

Te-ar mai putea interesa şi:

- De ce ai nevoie de analize în sarcină

- Care sunt riscurile colului deschis în sarcină

- Aşa te pregăteşti de sarcină!

Alimentele condimentate, de evitat

Gravidele care au astfel de probleme trebuie să evite alimentele condimentate, prăjelile, dar şi băuturile pe bază de cofeină. Sunt indicate alimentele bogate în protein (ouăle, carnea de curcan), în carbohiraţi (cerelalele, cartofii, fructele uscate), dar şi iaurtul.

Medicii ginecologi spun că şi odihna este bine ca gravidele trebuie să nu sară peste orele de somn. Şi stresul poate agrava senzaţia de greaţă, de aceea este bine ca gravida să nu se agite şi să încerce nu se enerveze din orice. Hidratarea este foarte impritantă, aşadar trebuie să bea cel puţin 2 litri de apă, zilnic.

Există şi situaţii în care femeile însărcinate pot să dezvolte o afecţiune mai gravă, şi anume disgravidia emetizantă (sarcina toxică). Aceasta se caracterizează prin episoade frecvente de vărsături, asociate cu o scădere în greutate (mai mare de 5% din greutatea de la începutul sarcinii), dar şi dezechilibre hidroelectrolitice (ale lichidelor şi ale electroliţilor din organism). În acest caz, gravida are nevoie de ajutor medical specializat, care poate include şi spitalizarea.

Alimentele recomandate sunt cele care au un conţinut mic de grăsimi, uşor digerabile, precum pâinea prăjită, iaurturile cu conţinut redus de grăsime. De asemenea, este bine ca gravidele care au astfel de probleme să bea lichide reci şi acrişoare, un exemplu în acest sens fiind limonada.

Este ideal ca viitoarea mămică să mănânce imediat cum apare senzaţia de foame sau chiar inainte de a i se face foame şi să evite odihna în pat imediat după masă. Totodată, este indicat ca femeile însărcinate să mănânce puţin şi des.