Cu micul răsfăţat în concediu

1 2 jpg jpeg

Vacanţa de vară este momentul în care părinţii stau mai mult cu cei mici. După cum spune psihologul Anca Munteanu, este o şansă pentru părinţi de a-şi cunoaşte mai bine copilul şi de a repara ceea ce nu merge.

Acasă, cel mic este mai alintat şi-şi cere drepturile pe un ton hotărât. Şi parcă nici nu-ţi vine să-l refuzi. Pleci devreme de acasă şi vii târziu de la serviciu. Toată ziua cel mic stă cu bona sau cu bunicii, măcar cât sunteţi împreună să-i faci toate poftele…

Dar acest lucru are şi un revers: sunt momente când izbucnirile lui de personalitate contrastează cu momentul şi locul. De aceea, eviţi să-l iei cu tine în oraş atunci când te grăbeşti să faci cumpărăturile şi n-ai timp să-l împaci în caz de…

Şi astfel am ajuns la momentul concediului de familie. Sfaturile următoare te vor ajuta să-i calmezi ieşirile, pentru un concediu liniştit.

Pregăteşte-l dinainte!

Cum un copil este mai liniştit cu cât cunoaşte mediul care-l înconjoară, pregăteşte-l înainte de concediu şi ţine-l la curent cu locul ales şi cu activităţile pe care o să le aibă.

În funcţie de capacitatea lui de înţelegere, poţi da mai multe sau mai puţine amănunte.

„Poţi să-i spui: facem x ore cu avionul, x ore cu trenul, ajungem mâine-dimineaţă, sunt 100 de kilometri până acolo, trecem prin două ţări, trebuie să ajungem de partea cealaltă a munţilor“, explică Anca Munteanu, psiholog cu specializare pe legăturile de grup şi de familie.

Îl poţi implica şi în căutarea locului de concediu, a hotelului ori a concertelor la care urmează să meargă.

Potrivit psihologului, plecarea în vacanţă este şi o ocazie bună de a-l învăţa noţiuni noi de geografie şi de limbă străină.

Vacanţă cu prieteni de familie

Cea mai bună idee este să plecaţi în concediu cu mai multe familii care au copii de aceeaşi vârstă.

Prin exemplu, cel mic va afla că nu este bine sau frumos să reacţioneze într-un anumit mod.

„Într-un grup, regulile şi limitele sunt mai uşor de transmis, de explicat şi de aplicat, copilul înţelegând mai uşor ce are de făcut pentru a se simţi bine împreună cu ceilalţi“, mai spune psihologul.

Recomandat ar fi să alegeţi familii de prieteni apropiaţi, ca să nu fiţi nevoiţi să justificaţi de fiecare dată ieşirile celui mic.

Din partea unui cunoscut există mai multă înţelegere decât din partea unui străin.

Atrage-i atenţia când sunteţi singuri

Dacă izbucneşte fără motiv, nu încerca să-l calmezi chiar în acel moment, pentru că se va simţi şi mai nefericit că l-ai apostrofat de faţă cu alte persoane.

Pentru adulţi este greu de conceput să ne exprimăm nemulţumirile oricând şi oriunde.

Pentru un copil, astfel de limite sociale nu sunt încă trasate. Aşa că nu-l constrânge mereu şi nu-i impune reguli.

Aşteaptă să se liniştească şi reia discuţia. Va fi mult mai receptiv.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Anca Munteanu, Preşedinte Asociaţia Română de Psihana­liză a Legăturilor de Grup şi Familie, www.psihanaliza-de-familie.com

2 jpg jpeg

Există trucuri care îl pot calma pe copilul nervos

Este nevoie să afli ce declanşează aşa-zisele crize (pot fi plictiseală, oboseală, frustrare, nerăbdare).

Apoi este nevoie să-ţi cunoşti copilul şi să ştii ce este de natură să-l ajute şi să-l calmeze într-o astfel de stare.

Pentru a preveni crizele este însă necesar să ştii semnele timpurii ale unei astfel de stări psihice care se va intensifica până ce va deveni o criză.

Dacă reuşeşti să descifrezi semnele precoce, atunci ai timp să intervii, să vorbeşti cu copilul, să-i arăţi ceva ce-i place sau să-l linişteşti când nu este încă prea nervos.

De exemplu, părinţii care călătoresc mult cu maşina ştiu după cât timp se plictiseşte copilul.

De aceea, au mereu la ei o jucărie nouă, o cărticică, un film, poate un fruct sau un joc care să-l ajute să suporte continuarea călătoriei.

SFAT: Explorează cât mai multe locuri noi în vacanţă, alături de copil!