Copiii se ceartă. Ce e de făcut?

1 2 jpg jpeg

Gelozia este peste tot, iar disputele dintre fraţi şi surori sunt consecinţa acesteia. Apare odată cu venirea pe lume a celui mai tânăr membru al familiei. Cel mare îşi simte locul ameninţat şi de aici porneşte toul. Deşi pare că se ceartă pe maşinuţă sau pe păpuşă, copiii îşi dispută de fapt dragostea părinţilor.

Ce e de făcut?

Unii părinţi interzic cearta pentru a păstra liniştea cu orice preţ, alţii fac pe mediatorii. Este însă nevoie de aceste măsuri? Specialiştii cred că unele dispute sunt benefice, iar gelozia le permite copiilor să se exprime. Certându-se, învaţă să-şi regleze conturile singuri şi să-şi rezolve problemele. Iar toate acestea îi ajută să-şi dezvolte aptitudinile personale.

Nu interveni de fiecare dată

Dacă poţi, programează-ţi din când în când câte o activitate separată cu fiecare dintre copii. Asta îi va face să se simtă bine şi îi va ajuta să capete o identitate. Stabileşte reguli şi îndeamnă-i să împartă, să-şi arate afecţiunea unul faţă de celălalt. Cel mai bine este să-i sfătuieşti să-şi rezolve problemele între ei vorbind.

Nu le permite să fie violenţi

Gelozia nu este întotdeauna un lucru bun. Ea ascunde o suferinţă unuia dintre copii, sentimentul de a se simţi mai puţin iubit decât celălalt. Se exprimă de multe ori prin violenţă, de aceea trebuie să fii atent. Dacă unul dintre copii se izolează, este furios, se închide în sine, are tulburări de alimentaţie sau de somn trebuie să iei măsuri. Acordă-i mai multă atenţie şi asigură-l de locul său în familie şi în inima ta.

Fii sincer şi direct

Explică-i micuţului tău că gelozia care îl încearcă este normală. Când este cazul, admite faptul că l-ai favorizat pe unul dintre copii în dauna celuilalt. Dacă negi sau minţi nu faci decât să înrăutăţeşti situaţia. Explică-le că dragostea părinţilor creşte odată cu numărul copiilor şi fiecare are locul său în inima părinţilor.