Colica biliară: ce complicaţii poate da şi cum se tratează

1 colica biliara jpg jpeg

Mesele copioase nu predispun doar la indigestie, ci sunt şi un factor declanşator al colicii biliare sau a crizei de fiere, cum este cunoscută în popor. Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să ştii despre ele!

Fiecare aliment este digerat cu ajutorul bilei, un lichid produs de ficat şi care este depozitat în interiorul vezicii biliare. În timpul meselor, bila, formată din apă, acizi biliari, colesterol, bilirubină şi fosfolipide, este eliberată de vezică în intestin, facilitând astfel digestia.

Ce este?

Colica biliară este un sindrom dureros abdominal, care apare brusc, de obicei după mesela bogate în alimente cu un conţinut crescut de grăsimi. Durerea este moderată sau poate să fie de intensitate din ce în ce mai crescută şi se resimte în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Durerea poate să iradieze şi în spate sau în umărul drept. Colica biliară poate fi însoţită şi de febră, greaţă, vărsături, dureri de cap şi gust amar.

Cum se formează calculii biliari?

Atunci când în bilă concentraţia de colesterol sau bilirubină este prea ridicată se pot forma calculii biliari, responsabili pentru declanşarea colicii biliare. Cei mai frecvenţi sunt cei care au cauză acumularea de colesterol. S-a observat însă că şi noroiul biliar, precursorul calculilor, poate determina apariţia colicilor biliare.

Cum influenţează calculii biliari apariţia colicii?

În general, colicile biliare se manifestă în urma unui blocaj în drenarea bilei în intestinul subţire. Sedentarismul, care determină încetinirea digestiei de pe parcursul zilei, alimentele bogate în grăsimi, colecistita cronică sau diskineziile biliare, adică tulburările de mişcare a vezicii biliare, pot favoriza blocarea drenării bilei. Cele mai predispuse sunt persoanele de peste 40 de ani, de sex feminin şi supraponderale.

Cum se tratează?

Pentru îndepărtarea calculilor biliari, cei care declanşează criza, este necesară intervenţia chirurgicală laparoscopică. Atunci când calculii biliari sunt formaţi de depuneri de colesterol, aceştia pot fi dizovaţi şi cu ajutorul medicamentelor ce conţin acid biliar, însă această metodă necesită tratament îndelungat şi nu exclude recidiva lor.

Pot fi preveniţi?

Riscul de formare a calculilor biliari poate fi redus adoptând un stil de viaţă sănătos, prin renunţarea la alimentele bogate în grăsimi, cum sunt cele de tip fast-food. De asemenea, trebuie excluse, pe cât posibil, dulciurile şi menţinută o greutate corporală optimă. Se recomandă alimentaţia echilibrată, cu aport de fructe şi legume proaspete.

INFO

Dacă durerile abdominale sunt puternice şi sunt însoţite şi de febră, este necesară solicitarea de urgenţă a ajutorului medical.

Sfatul specialistului

Dr. Lidia Radu, medic primar medicină internă, Medical Pro Clinic, Galaţi

Complicaţiile pe care le poate da colica biliară sunt colecistita acută, angiocolita şi abcesul. Acestea sunt complicaţii ce pot apărea dacă un calcul biliar migrat din vezica biliară rămâne blocat mai mult timp, suprainfectându-se. Necesită intervenţie fie percutată, fie chirugicală pentru eliberarea căii biliare. Se manifestă prin febră, dureri intense, icter.

Complicaţii mecanice: hidrops vezicular, icter obstructiv, pancreatită acută. Aceste complicaţii apar prin inclavarea calculului în diverse zone de pe traseul sau de eliminare în duoden. Necesită, de asemenea, intervenţie pentru dezobstrucţia căii biliare. Un alt tip de complicaţii sunt cele cronice: colecistita cronică, colangita, cancerul biliar.