Cele mai frecvente întrebări ale gravidei

1 2 jpg jpeg

"Ar trebui să mă îngrijorez dacă am dureri?"

În prima parte a sarcinii, este normal să ai dureri uşoare, precum cele resimţite în timpul ciclului menstrual.

Acestea apar ca urmare a schimbărilor prin care trece uterul, pe măsură ce ovulul se dezvoltă. Dacă durerile sunt mai mari şi apar în ultimele luni de sarcină, este cazul să-ţi anunţi medicul ginecolog. "Mă pot vaccina în timpul sarcinii?"

Se apropie sezonul virusurilor gripale, aşa că sfatul ginecologilor este ca, atâta timp cât eşti sănătoasă, iar sarcina decurge normal, să nu te vaccinezi.

Imunizarea este recomandată femeilor însărcinate cu diabet sau cu alte boli cronice, care le slăbesc imunitatea.

În acest caz, vaccinul se va face începând cu cea de‑a 14-a săptămână de sarcină. În cazul altor tipuri de vaccinuri, medicii recomandă amânarea imunizării până după naşterea copilului.

"De ce mă doare des capul?"

În primul trimestru de sarcină, este normal să ai dureri de cap din cauza variaţiilor hormonale din această perioadă. Ulterior, pot apărea migrene din cauza foamei, stării de deshidratare, oboselii. Ai ghicit, soluţiile îţi sunt la îndemână: un somn bun şi o masă sănătoasă.

Când ai o migrenă diferită, care persistă, când durerea este însoţită de stări de vomă şi de leşin, sună degrabă medicul! De asemenea, sunt un semnal de alarmă şi durerile de cap care apar la lumină.

"Pierderea dopului gelatinos anunţă naşterea?"

Nu neapărat! Există cazuri când femeile nasc şi la o săptămână-două după pierderea acestui „dop”, de fapt o acumulare de secreţii la nivelul canalului cervical.

Există situaţii când dopul gelatinos se poate pierde treptat, începând cu a 36-a săpămână de sarcină, lucru pe care viitoarea mămică nici nu‑l observă. De aceea, mai relavantă pentru anunţarea momentului naşterii este ruperea apei.

"Pot face radiografii?"

Dacă sunt absolut necesare pentru depistarea unei probleme de sănătate care nu mai suportă amânare, iar alte metode dau greş, atunci poţi face radiografii.

Însă numai cu consimţământul ginecologului, singurul în măsură să-ţi spună dacă doza de radiaţie este inofensivă sau nu!

Dozele mari de radiaţii pot provoca avortul, mai ales în primele săptămâni de sarcină.