Cele mai cunoscute mituri despre infertilitate

1 2 jpg jpeg

Care este adevărul despre unele dintre cele mai cunoscute mituri despre infertilitate, ce înseamnă de fapt această afecţiune din ce în ce mai des întâlnită sunt întrebări la care am primit răspunsuri din partea dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Accesul la informaţiile din mediul online este atât de facil, încât trebuie să recunoaştem că mulţi dintre noi caută o rezolvare a problemei medicale întâi pe internet, abia apoi merg la un consult de specialitate. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul multor paciente care, sub influenţa informaţiilor citite pe site-uri sau forumuri, amână programarea la medicul specialist pentru a obţine un diagnostic precis şi, la fel de important, un tratament potrivit, ne-a spus dr. Vythoulkas. Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a obţine o sarcină după un an, timp în care partenerii au întreţinut contacte sexuale regulate şi neprotejate. În aceste condiţii, recomand celor doi parteneri să nu mai amâne vizita în cabinetul medicului specialist pentru a afla cauzele întârzierii apariţiei sarcinii şi să lase deoparte miturile citite. Vă propun astfel să aflaţi în rândurile care urmează adevărul ce se ascunde în spatele unora dintre cele mai cunoscute mituri despre infertilitate. Infertilitatea de tip feminin este mai des întâlnită – FALS

Afirmaţia a fost adevărată cu mulţi ani în urmă, doar că în urma studiilor efectuate, cercetătorii şi medicii specialişti pot afirma că în ziua de azi infertilitatea se împarte aproximativ egal în cuplu. Sunt multe problemele medicale de tip feminin ce pot împiedica apariţia unei sarcini – sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, menopauza precoce, boli autoimune, dar la fel de multe sunt şi problemele medicale de tip masculin, cele mai importante fiind legate de afecţiunile spermei, de prezenţa variocelului ori a bolilor cu transmitere sexuală.

În ziua de azi, una dintre cele mai prezente cauze ale infertilităţii de tip feminin o reprezintă vârsta. Cea mai fertilă perioadă din viaţa unei femei se înregistrează până în jurul vârstei de 23-24 de ani şi se stabilizează pe la 27-28 de ani. O dată cu împlinirea celor 30 de ani, începe şi declinul fertilităţii, ce se accentuează dramatic, a punctat dr. Vythoulkas, după 35 de ani. Odată cu trecerea anilor apar sau se accentuează problemele ginecologice precum infecţiile, leziunile la nivelul trompelor uterine, tumori benigne (fibromul uterin), endometrioza, toate fiind posibile cauze ale infertilităţii de tip feminin.

Pe lângă numeroasele probleme medicale pe care obezitatea le poate aduce, kilogramele în plus afectează fertilitatea atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor. În cazul femeilor, obezitatea generează tulburări de ovulaţie – ciclurile menstruale fie lipsesc sau sunt rare, fie sunt foarte scurte. Nu în ultimul rând, obezitatea dezvoltă o rezistenţă la insulină, ceea ce influenţează nivelul hormonilor sexuali şi creşte riscul dezvoltării sindromului ovarelor polichistice, o cauză des întâlnită a infertilităţii de tip feminin.

Şi femeile subponderale au o problemă cu fertilitatea, din cauza nivelului scăzut de estrogen din organism. Dacă pentru o pacientă cu diagnostic de obezitate, procesul de slăbire este unul îndelungat, în cazul femeilor subponderale, numărul kilogramelor se poate recupera mult mai uşor, iar sarcina poate să apară pe cale naturală.

Trecerea anilor afectează fertilitatea unui cuplu, chiar dacă la o primă sarcină nu au fost probleme medicale. Este ceea ce se numeşte infertilitate secundară. De aceea, dacă un cuplu de părinţi care îşi mai doreşte o sarcină, iar aceasta nu apare după mai mult de un an de aşteptări şi încercări repetate, ar trebui să se adreseze unui medic specialist în infertilitate, a adăugat dr. Vythoulkas.

Procedura de fertilizare in vitro se ia în calcul doar atunci când alte metode de tratament ale infertilităţii au dat greş. Astfel, doar pe baza interpretării analizelor pentru aflarea cauzelor infertilităţii medicul specialist poate pune un diagnostic precis şi un tratament pe măsură. Pentru fiecare diagnostic, există un alt tratament, fie că înseamnă histerosalpingografie, intervenţie laparoscopică sau inseminare artificială. Abia după ce acestea au dat greş, se pot lua în calcul paşii premergători procedurii de fertilizare in vitro.

2 jpg jpeg