Cele mai comune accidentari in lumea fotbalului

1 imagine clickpentrusanatate jpg jpeg

Chiar daca nu este considerat un sport foarte dur, fotbalul face parte din categoria sporturilor de contact, astfel incat cei care il practica au parte frecvent de accidentari, unele mai usoare, altele mai complicate. Aceste vatamari corporale pot surveni la orice nivel si orice varsta, in urma unor sprinturi, miscari de pivotare, lovituri, cazaturi, alunecari etc. Intelegerea modului in care acestea apar poate ajuta la prevenirea lor sau chiar la o vindecare mai rapida. Potrivit unui material publicat pe gameready.com, cele mai comune accidentari suferite de fotbalisti sunt urmatoarele:

Entorsa de glezna

 Este una dintre cele mai comune accidentari in randul tuturor atletilor, nu doar al fotbalistilor si apare, de regula, atunci cand sportivul ,,calca stramb’’ din diverse motive, fortand unul dintre ligamente sa se intinda dincolo de limitele sale normale. Principalele simptome ale entorsei de glezna sunt urmatoarele: durere intensa (in primele minute) in jurul articulatiei (de regula pe exteriorul gleznei), umflatura in exteriorul gleznei, dificultate sau incapacitate de a calca cu piciorul afectat. In functie de gravitatea entorsei, perioada de recuperare poate dura intre cateva zile si cateva saptamani.

  Fractura de tip Jones

 Foarte des intalnite, fracturile Jones sunt cele ce apar la cel de-al 5-lea os metatarsian, cel din partea exterioara a talpii. Deoarece fractura apare de obicei la partea osului mai apropiata de glezna, accidentarea poate fi confundata cu o entorsa a gleznei. Acest tip de leziune apare in general in urma unor miscari de rasucire. Este nevoie de o radiografie pentru a afla daca este vorba despre o fractura sau o entorsa severa. In cele mai multe cazuri, perioada de repaus necesara refacerii este de 6 pana la 8 saptamani.

  Ruptura de ligament incrucisat anterior

 Aceasta accidentare severa apare frecvent la sportivi, in urma unei schimbari rapide de directie, la o oprire brusca din alergare, in cazul unei aterizari incorecte in urma unei sarituri sau la un contact/impact direct cu un adversar. Conform unor studii, se pare ca sportivele sunt mai predispuse la astfel de accidentari decat sportivii, iar acest lucru se datoreaza diferentelor de conditie fizica, fortei musculare si controlului neuromuscular. Tratamentul poate include purtarea unei orteze, kinetoterapie, fizioterapie si chiar o interventie chirurgicala in unele cazuri in care ligamentul este complet rupt.

 Unul dintre cei mai faultati fotbalisti de top ai zilelor noastre este, fara indoiala, brazilianul Neymar, actualmente jucatorul lui PSG, campioana Frantei. Acesta a suferit doar in 2019 doua accidentari destul de grave, una pe 24 ianuarie la partea de jos a piciorului (l-a tinut departe de teren timp de 85 de zile), iar una pe 7 iunie - ruptura de ligament la glezna (55 de zile de repaus). Desi este unul din cei mai buni fotbalisti din lume, Neymar este creditat pe unibet.ro abia cu sansa a 14-a sa castige Balonul de Aur in 2019, la o cota de 34.00, iar acest lucru este cauzat in mare parte de cele doua accidentari amintite mai sus. Sa notam ca, din cauza primei accidentari, starul brazilian a ratat nu mai putin de 18 partide la echipa de club.