Cei mai sănătoşi îndulcitori naturali

1 delicious honey white wooden surface 1 jpg jpeg

Consumat în cantităţi mari, zahărul poate fi extrem de nociv pentru organismul nostru. Pe termen scurt, consumul excesiv de zahăr contribuie la apariţia acneei, oboselii, la acumularea de kilograme în plus, însă, pe termen lung, creşte riscul de apariţie a bolilor cronice, precum diabetul de tip 2. De aceea, mulţi oameni care vor să aibă grijă de sănătatea lor încearcă să îl evite pe cât posibil.

În cele ce urmează vei afla care sunt cei mai sănătoşi îndulcitori naturali care înlocuiesc zahărul pentru a te bucura în continuare de gustul dulce, dar în varianta sănătoasă.  

1.   Mierea

Fie că o folosim pentru a îndulci ceaiul de dimineaţă, în scop cosmetic sau ca remediu pentru gripă şi răceală, mierea este nelipsită din cămara noastră. Aceasta are nenumărate proprietăţi nutriţionale şi este considerată alternativa sănătoasă a zahărului. Mierea stimulează digestia şi metabolismul favorizând tranzitul intestinal, întăreşte sistemul imunitar, creşte anduranţa sportivilor şi ajută la vindecarea rănilor. Cercetătorii spun că mierea conţine concentraţii diferite de antioxidanţi care contribuie la reducerea riscului apariţiei bolilor de inima cât şi al cancerului. Mierea este folosită şi în industria cosmetică şi poate fi utilizată pentru hidratarea părului şi a buzelor, curăţarea tenului, prevenirea ridurilor şi ameliorarea acneei.

2.   Siropul de agave

Este un cunoscut îndulcitor care se extrage din planta de agavă, o variantă foarte bună pentru înlocuirea zahărului, având un indice glicemic foarte mic, aşadar reprezintă un risc scăzut de creştere a nivelului de glucoză din sânge. Siropul de agave are un conţinut bogat de calciu, protejează sănătatea orală, nu favorizează apariţia cariilor şi are o mulţime de calităţi nutriţionale, datorită conţinutului de vitamine şi minerale. Poate fi folosit pentru îndulcirea băuturilor, a prăjiturilor sau poate fi consumat ca atare.

3.   Siropul de curmale

Este un îndulcitor 100% natural, cu un conţinut ridicat de magneziu, mangan, seleniu şi cupru care reuşeşte să asigure necesarul de dulce fără a avea efecte nocive asupra sănătăţii. Specialiştii în nutriţie au declarat că siropul de curmale este un aliment extrem de nutritiv care întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, sprijină sistemul osos, combate anemia şi luptă împotriva alergiilor. Poate fi folosit ca înlocuitor al zahărului în reţetele culinare, pentru îndulcirea diferitelor băuturi, dar poate fi adăugat şi în iaurt, cereale şi se poate folosi ca topping pentru salate de fructe, îngheţată sau clătite.

4.   Zahărul de cocos

În ultima vreme se bucură de o mare popularitate, chiar dacă nu este un super-aliment nutritiv, ci este doar o variantă puţin mai sănătoasă a zahărului. Acesta poate avea un impact negativ asupra sănătăţii, la fel ca orice alt tip de zahăr, având o mulţime de calorii şi carbohidraţi, aşadar nu uitaţi că moderaţia este cheia. Zahărul de cocos conţine însă vitamine şi minerale esenţiale pentru organism, previne apariţia bolilor cardiovasculare şi menţine un nivel scăzut al glucozei.

5.   Melasa

Produsă din trestie de zahăr, melasa are o mulţime de proprietăţi nutritive pentru sănătate, devenind din ce în ce mai populară când vine vorba de alegerea unui îndulcitor natural sănătos. Datorită conţinutului de mangan, aceasta are efect antioxidant, întărind sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi iar bogăţia de fier din melasă ajută la buna funcţionare a vaselor de sânge şi oferă organismului un nivel optim de energie. Melasa are mai puţine calorii decât zahărul şi conţine mult calciu, care este esenţial pentru dinţi şi oase puternice. Consumul de melasă poate ameliora chiar şi problemele legate de obezitate, diabet, stres, cancer, acnee sau alte afecţiuni ale pielii.

6.   Stevia 

Folosită în scop medicinal timp de secole, stevia este o plantă cultivată în America de Sud care adoră mediul cu multă umezeală şi care se poate folosi ca îndulcitor în multe moduri: o poţi adăuga în smoothie, cafea, ceai dar şi în deserturi. Nu are calorii, este 100% naturală şi este recomandată diabeticilor deoarece înlocuieşte zahărul, având o mulţime de beneficii pentru sănătate: are efect antioxidant, ajută la pierderea în greutate, poate scădea tensiunea arterială ridicată şi menţine sănătatea orală.

7.   Xylitolul

Este o pudră dulce naturală care se extrage din fibrele fructelor şi legumelor, care uimeşte cu proprietăţile sale. Are un conţinut redus de calorii, fiind cu 40% mai slab din punctul acesta de vedere decât zahărul, are un index glicemic scăzut, are rol antibacterian, nu este fermentabil şi favorizează transportul calciului în salivă, protejând dinţii şi smalţul. Pentru un stil de viaţă sănătos şi echilibrat, şi în ceea ce priveşte acest îndulcitor natural este de preferat să se evite consumul excesiv, deoarece poate fi dăunător organismului.

8.   Eritritol

Este un înlocuitor excelent al zahărului, care are însă doar 6% din caloriile sale, acesta obţinându-se atunci când un anumit tip de drojdie fermentează glucoza din porumb, făcând parte din categoria îndulcitorilor vegetali. Eritritolul nu afectează nivelul zahărului din sânge având indice glicemic 0, nu îngraşă, poate reduce riscurile cardiovasculare şi nu afectează dantura deoarece nu poate fi metabolizat de bacteriile din cavitatea bucală. Specialiştii recomandă să nu se depăşească doza recomandată, adică 50 de grame .

9.   Siropul de arţar

Consumat în cantităţi moderate, este un îndulcitor natural de calitate, având un conţinut bogat în minerale şi proprietăţi nutritive. Enumerăm doar câteva dintre beneficiile siropului de arţar: conţine numeroşi antioxidanţi, are un indice glicemic scăzut, lupta împotriva bolilor inflamatorii şi ajută la protejarea sănătăţii pielii. Siropul de arţar este o sursă bună de zinc şi mangan care au un rol foarte important în întărirea sistemului imunitar, însă, dacă este consumat în exces poate fi cauza principală a multor probleme de sănătate cum ar fi: obezitatea, diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.

2 pancakes with maple syrup plate white background 1 jpg jpeg

10.   Siropul de orez

Este un alt tip de îndulcitor natural cu un gust uşor dulceag şi este perfect pentru îndulcirea băuturilor, a salatelor de fructe, pentru prepararea aluaturilor sau în diferite sosuri sau creme. Siropul de orez conţine magneziu, vitamina B şi fier, acţionând ca un tonic pentru sistemul nervos. Trebuie să menţionăm faptul că are totuşi un indice glicemic mare, aşadar nu este recomandat diabeticilor sau persoanelor care vor să piardă în greutate.

Îndulcitorii naturali pot fi o alternativă bună pentru înlocuirea zahărului alb şi pot aduce beneficii sănătăţii noastre dacă sunt consumaţi, bineînţeles, în cantităţi moderate. Aşadar, indiferent de îndulcitorii naturali pe care îi foloseşti în alimentaţia zilnică, consumă-i cumpătat pentru a te bucura de proprietăţile lor curative în totalitate. 

Surse foto: pinterest.comfreepik.com