Ceaiuri care se beau cu lapte

1 2 jpg jpeg

Ceaiurile sunt poate cele mai bune suplimente naturale nutriţionale, iar asta ne spun chinezii cu o vastă cultură a ceaiului, dar şi tradiţia românească, unde încă se cunosc beneficiile ceaiurilor asupra sănătăţii omului. Ceaiurile sunt clasificate în mai multe tipuri, printre care şi cele amare. Aceste ceaiuri, deşi sunt destul de greu de suportat, aduc cele mai multe beneficii organismului. În unele culturi europene, ceaiurile amare au fost scoase din alimentaţie, iar în altele au fost amestecate cu lapte, pentru a da o aromă mai bună şi a ameliora din amăreala naturală.

Ceaiuri care se beau cu lapte – ceaiul negru cu lapte, un deliciu britanic

De ce sunt atât de bune ceaiurile amare, precum ceaiul negru, ceaiul de pelin, de rădăcină de genţiană, de rădăcină de brusture, talpa-gâştei? Deoarece acestea detoxifică sângele şi limfa, stimulează ficatul şi vezica biliară, elimină colesterolul din vene şi artere, alcalinizează sângele şi alte fluide ale sângelui, au efecte antibiotice, antivirale şi antiparazitare, stimulează secreţiile digestive şi măresc gradul de asimilare a substanţelor nutritive.

Cel mai cunoscut amestec de ceai cu lapte este cu ceai negru. Această combinaţie se pare că vine din anul 1680 din Franţa, unde nobilii îşi serveau invitaţii cu ceva total inedit, ceai cu lapte. Dar şi ruşii obişnuiau să amestece lapte şi chiar unt de iac în ceaiurile lor tari şi foarte amare. Mai târziu s-a descoperit că ceaiul merge la fel de bine şi cu zahăr sau miere. Însă, cât de sănătoase sunt aceste combinaţii în condiţiile în care ceaiul trebuie să aibă efecte curative?

Ceaiuri care se beau cu lapte- ceaiurile amare pot fi subţiate cu puţin lapte

Cu siguranţă, cea mai bună variantă este ca ceaiul să se bea simplu, călduţ, fără lapte, zahăr, miere sau altele. Poate doar condimente, precum scorţişoară, ghimbir sau cuişoare, care şi acestea au efecte benefice. Însă, atunci când ceaiul este băut de plăcere, nu neapărat pentru efectele sale asupra sănătăţii, un strop de lapte nu strică.

Britanicii au venit cu reţeta perfectă de ceai negru cu lapte. La 200 ml de apă la temperatura de 100 grade Celsius se adaugă un plic de ceai sau o linguriţă, se lasă fix 2 minute la infuzat şi se toarnă exact 10 ml de lapte. După aproximativ 6 minute ceaiul este gata să fie servit. Aşadar, se poate folosi această reţetă pentru orice fel de ceai amar, dar e bine să ştiţi că acesta îşi pierde din substanţele care au cu adevărat efecte benefice pentru corp. Ceaiurile foarte aromate sau foarte tari merg perfect cu un strop de lapte.

Africanii din nord adoră ceaiul verde cu lapte, care este băutura lor de zi cu zi. Tibetanii încă păstrează tradiţia, infuzează ceai negru în lapte şi apoi îl amestecă cu unt de iac şi îl savurează în căni de lemn. Indienii preferă ceaiul foarte aromat cu lapte şi scorţişoară sau cardamon.