Ce trebuie să ştii despre testele care depistează COVID-19. De ce este utilă şi tomografia

2 teste anticorpi jpg jpeg

Testarea unui număr cât mai mare de persoane este o prioritate pentru controlul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus. Există teste care depistează infecţia activă şi analize care detectează răspunsul imun la infecţie. Studii recente arată şi rolul important al tomografiei în diagnostic.

Testele RT-PCR, standardul de diagnostic

În ţara nostră, precum şi la nivel internaţional, metoda de testare recomandată este RT- PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction). Mai exact, este vorba despre reacţia de polimerizare în lanţ, tehnologie de biologie moleculară folosită pentru amplificarea şi transcrierea secvenţelor de ARN viral în fragmente de ADN.

Testarea PCR constă în prelevarea de probe din tractul respirator superior cu ajutorul tampoanelor de exsudat nasofaringian şi faringian şi/sau din spută. Analiza PCR se face doar în laboratoarele de biologie moleculară specializate.

Testele RT-PCR indică infecţia activă în momentul în care au fost efectuate, chiar şi la persoanele fără simptome. De asemenea, au o precizie mare. Printre dezavantaje se numără posibilitatea de deteriorare a materialului genetic viral la recoltare şi timpul mai lung de prelucrare. Rezultatul pozitiv la RT-PCR arată că persoana are o infecţie activă. 

Testele rapide, cu plusuri şi minusuri

Pentru diagnosticarea COVID-19 există şi teste rapide bazate pe detecţia de antigen. Acestea evidenţiază prezenţa proteinelor din componenţa noului coronavirus, antigenele virale. Testul constă în recoltarea de probe de secreţie nasofaringiană. Acestea sunt puse pe o bandă de hârtie pe care sunt fixaţi anticorpii specifici SARS-CoV-2. La reacţia antigen-anticorp apare o colorare specifică a benzii. Printre avantajele acestui tip de testare se numără rapiditatea rezultatului, însă dezavantajele depăşesc plusurile. Astfel, pot să apară des rezultate fals negative şi fals pozitive, iar acurateţea testului este influenţată de concentraţia virală. 

                  

Cum afli dacă ai anticorpi

După ce are loc expunerea la noul coronavirus, sistemul imunitar reacţionează prin producerea de anticorpi – imunoglobulinele M şi G. Anticorpii protectori apar după zile sau săptămâni din momentul infectării, fiecare organism având modul propriu de a răspunde la o infecţie. Imunoglobulina M (IgM) este un anticorp produs de sistemul imun imediat după infecţie, în timp ce imunoglobulinele G (anticorpii de tip IgG) sunt indicatori ai imunităţii pe termen lung.

Pentru detectarea anticorpilor, există teste rapide şi analize serologice de laborator. În cazul testelor rapide, se recoltează sânge din deget, care se pune pe o bandă specifică. Sunt teste calitative, care pun în evidenţă anticorpii anti-SARS-CoV-2 dacă aceştia sunt prezenţi în probele de sânge. Rezultatele nu pot fi însă satisfăcătoare, pentru că anticorpii este posibil să apară şi la 2 săptămâni sau chiar mai mult după ce persoana se infectează. Deci, dacă o persoană a fost infectată, dar nu a dezvoltat anticorpi, rezultatul va fi fals negativ (arată deci că persoana nu este infectată, cu toate că este). 

În cazul testării serologice, se recoltează sânge venos, iar proba este analizată în laborator. Analiza arată dacă o persoană a fost infectată, nu şi infecţia acută. Mai exact, testul serologic indică dezvoltarea răspunului imun la infecţie.    

Infecţia se „vede“ şi la tomografie

Într-o cercetare recentă publicată în jurnalul „Radiologie“, la care au participat peste 1.000 de pacienţi s-a observat că tomografia (CT) de torace are o sensibilitate mai mare în diagnosticarea COVID-19 decât testele de laborator. Tomografia toracică a arătat o rată de sensibilitate de 98% în ceea ce priveşte identificarea corectă a celor cu boală comparativ cu 71% pentru RT-PCR. Pe baza acestei descoperiri, specialiştii au ajuns la concluzia că tomografia toracică ar trebui să fie una dintre primele examinări indicate pentru diagnosticarea COVID-19. Tomografia de torace este o investigaţie imagistica de rutină pentru diagnosticarea pneumoniei. Depistarea timpurie a COVID-19 este importantă pentru începerea cât mai rapidă a tratamentului, cât şi pentru izolarea bolnavului.

Citeşte şi: Saturaţia de oxigen: cum se măsoară şi care sunt valorile normale

INFO

Analizele serologice pentru detectarea anticorpilor este indicat să se efectueze complementar testării RT-PCR.

Ştiai că...

...noul coronavirus se poate menţine până la 5 zile în organismul unei persoane decedate de COVID-19?