Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea albinele? Efectele dezastruase asupra alimentaţiei

1 shutterstock 1729117612 jpg jpeg

Celebrul Albert Einstein spunea: „Atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”. Din nefericire, poluarea şi folosirea pesticidelor au dus la dispariţia unui număr mare de albine.

În jur de o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine. Dispariţia albinelor ar fi o ameninţare pentru alimentaţia mondială, având în vedere că vegetalele care depind de polenizare ne aduc 35% din necesarul energetic şi majoritatea vitaminelor, mineralelor şi antioxidanţilor de care avem nevoie pentru a nu avea probleme de sănătate.

Rapiditatea cu care albinele se îndreaptă către extincţie a devenit îngrijorătoare. Potrivit Băncii Agricole Robobank din SUA, numărul coloniilor de albine care nu supravieţuiesc în Europa, Asia şi America Latină a ajuns la peste 20%, iar în Statele Unite, situaţia este şi mai îngrijorătoare. Începând din 1961, în SUA, producţia agricolă care depinde de activitatea albinelor a crescut de patru ori, iar numărul coloniilor de albine s-a redus la jumătate.

Ce alimente ar dispărea

Albinele joacă un rol important în polenizarea unor legume şi fructe necesare pentru alimentaţia oamenilor şi pe care mulţi dintre noi le consumăm frecvent.

Odată cu extincţia albinelor, vor dispărea: nucile, pepenii, citricele, merele, ceapa, broccoli, dovleceii, fasolea, ardeii, vinetele, castraveţii, roşiile, fasolea, cafeaua, cacao, avocado, nucile de cocos şi verdeţurile (pătrunjel, busuioc, mentă).

În afară de acest efect dezastruos, vor fi afectate şi sursele de hrană ale animalelor, prin urmare, ne vom lipsi de alimente precum lactatele.