Ce probleme de sănătate se pot "citi" în ochi

1 ochi jpg jpeg

Sunt nu numai oglindă a sufletului, ci şi a sănătăţii. Unele simptome care apar la nivelul ochilor sunt sugestive nu numai pentru bolile oculare, ci se află în legătură şi cu unele dezechilibre din organism sau sunt manifestări ale unor afecţiuni.

Icterul, semn al bolilor hepatice

Icterul, coloraţia galbenă a pielii şi a albului ochilor, este pus pe seama creşterii bilirubinei, pigment rezultat în urma distrugerii hematiilor. Printre cele mai frecvente cauze ale măririi nivelului bilirubinei se numără bolile ficatului (hepatite, ciroze), obstrucţia sau inflamaţia ductelor biliare, anemia hemolitică, colestaza sau sindromul Gilbert (boală care perturbă abilitatea enzimelor de a procesa excreţia bilei).

Globii oculari măriţi apar în hipertiroidie

Proeminenţa unuia sau a ambilor globi oculari (exoftalmia) este una dintre manifestările hipertiroidismului (boala Basedow Graves), afecţiune cauzată de creşterea în exces a secreţiei hormonilor tiroidieni. De asemenea, exoftalmia poate însoţi unele tumori, infecţii sau inflamaţii.

Tratamentele şi bolile pot produce uscăciune oculară

Lacrimile produse în mod normal menţin umiditatea necesară ochilor, îi „spală“ şi îi protejează de acţiunea unor factori externi. Pe lângă asigurarea hidratării, substanţele care intră în componenţa lacrimilor (acizi graşi, proteine, electroliţi şi elemente antibacteriene) neutralizează acţiunea unor microbi ce pătrund în ochi. Dezechilibrele apărute la nivelul acestor substanţe şi scăderea secreţiei lacrimale duc la apariţia sindromului de ochi uscat (xeroftalmie sau keratoconjunctivita uscată). De multe ori, suprasolicitarea ochilor este cauza, dar mai există şi alte motive. Astfel, uscăciunea oculară poate să apară în urma modificărilor hormonale sau în cadrul sindromul Sjögren (boală autoimună care afectează glandele lacrimale), lupusului eritematos sistemic şi a poliartritei reumatoide.

Punctele negre pot să apară în diabet

Persoanele care au diabet riscă să dezvolte retinopatie diabetică, cpmplicaţie care duce la pierderea vederii. Această afecţiune determină formarea unor vase de sânge care presează retina, provocând uneori dezlipirea acesteia. Câteva dintre simptomele care ar trebui să alarmeze un bolnav cu diabet sunt apariţia punctelor negre în câmpul vizual, privirea înceţoşată şi dificultăţi în a percepe culorile. Retinopatia diabetică este cu atât mai gravă cu cât bolnavul are hipertensiune arterială şi obezitate.

Tumorile şi hipertensiunea pot fi depistate la oftalmolog

De multe ori, medicul oftalmolog depistează afecţiuni de a căror existenţă pacientul nu ştia înainte de consultaţie. În timpul unui examen oftalmologic complet, medicul specialist poate semnala prezenţa unor afecţiuni grave, precum tumorile intracraniene. Astfel de tumori pot da tulburări de vedere, acesta fiind, de fapt, şi motivul pentru care pacientul se prezintă la oftalmolog.

Cu ajutorul examenului fundului de ochi pot fi depistate modificările produse în caz de hipertensiune arterială sau diabet. De asemenea, la un examen oftalmologic complet se mai pot depista: afecţiuni neurologice (scleroza multiplă) sau reumatologice (spondilita ankilozantă, lupusul, poliartita reumatoidă, artrita juvenilă idiopatică).

Citeste si: Pietrele la rinichi: când se impune operaţia. Sfatul medicului

INFO

Tulburările de vedere la unul sau la ambii ochi şi vederea dublă pot fi simptome ale accidentului vascular cerebral.

Ştiai că...

...pupilele mărite sau micşorate pot arăta o intoxicaţie în organism?