„De câteva luni, mă simt foarte obosită, deşi dorm 7-8 ore pe noapte. Nu mă pot concentra, mă simt epuizată la serviciu, evit să fac drumuri lungi, să ies din casă. Orice lucru minor pe care-l fac mă oboseşte. Ce boală aş putea avea?“ R. Manea, Bucureşti

Lena Rusti, psihoterapeut şi formator adlerian, Mentarex Consult (www.mentarex.ro)

Starea de oboseală şi neputinţa de a avea un somn odihnitor sunt simptome foarte generale, care pot fi simptomul multor tulburări. Încercaţi să faceţi ceva cât mai repede pentru a avea răspunsurile de care aveţi nevoie ca să scăpaţi de această problemă.

În primul rând, eliminaţi cauza organic, investigaţiile medicale pot spune dacă aveţi o boală fizică responsabilă de toate simptomele enumerate. Pentru aceasta, este sufficient să mergeţi la medicul de familie, care o să vă recomande analizele potrivite.

Dacă analizele sunt în limite normale, abia atunci va fi cazul să vă gândiţi la o cauză psihologică a problemelor dumneavoastră şi să le găsiţi o rezolvare. Încercaţi să vă daţi seama care sunt evenimentele din viaţa dumneavoastră cărora aveţi sentimentul că nu le mai puteţi face faţă şi care v-au produs starea de depresie.