„Am observat că au apărut to felul de tipuri de pâine şi nu ştiu care dintre ele este mai sănătoasă: de secară, din tărâţe de grâu, cu măsline sau cu cartofi. Ce mă sfătuiţi?” – Iuliana Tănase, Braşov

Dr. Cristina Spiroiu, nutriţionist

Diferitele feluri de pâine sunt concepute pentru toate gusturile. Pâinea are, în primul rând, rol de a furniza energie, fiind compusă din glucide complexe, cu absorbţie lentă, şi din grăsimi, nesemnificative ca pondere.

Ca sursă de energie, diferitele sortimente sunt echivalente, deci orice pâine este la fel de bună. Cu toate acestea, este de preferat pâinea din făină integrală sau cu tărâţe, căci are ceva în plus: aport de fibre şi vitamine B.

Fibrele sunt utile pentru o bună funcţionare a tubului digestiv, inclusiv prevenirea tumorilor de colon, pentru reducerea colesterolului şi pentru limitarea creşterii glicemiei.