Cătina cu miere ţine infecţiile la distanţă

1 catina miere jpg jpeg

Graţie concentratului de compuşi benefici, cătina era folosită de tibetani pentru a trata infecţiile respiratorii precum gripa. Când bobiţele portocalii sunt combinate cu miere, se obţine leacuri numai bune pentru a trece iarna fără probleme de sănătate.

Beneficiile cătinei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. În medicina tradiţională chineză, japoneză şi tibetană, precum şi în cea ayurvedică (India), cătina este folosită pentru a trata numeroase afecţiuni. În asociere sau nu cu alte plante, remediile din cătină au arătat beneficii, printre altele, în tratarea bolilor cardiovasculare, digestive, în prevenirea şi tratarea infecţiilor, în convalescenţă şi în problemele pielii.

Excelentă sursă de vitamina C

Cătina are excelente calităţi stimulante şi energizante, care sunt puse pe seama numeroşilor compuşi benefici. Bobiţele de cătină sunt sursă de vitamine (A, B1, B2, C, E, K), de fitosteroli, flavonoide, antocieni, carotenoizi (betacaroten, licopen). Se remarcă, în special, cantitatea remarcabilă de vitamina C. Astfel, 100 g de cătină conţin, în medie, 100 – 300 mg de vitamina C. De asemenea, are în compoziţie aminoacizi şi oligoelemente esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, precum fierul, calciul, cromul, fosforul şi magneziul.

Prin combinarea cătinei cu mierea, vei potenţa beneficiile terapeutice. Mierea este sursă de vitamine din complexul B, de minerale (potasiu, magneziu), glucide (fructoză, glucoză), enzime (implicate în digestie), amionoacizi şi antioxidanţi.

Aliat în sezonul rece

Cătina cu miere este recomandată în special celor care vor să se ferească de infecţiile respiratorii specifice sezonului rece. Remediul este eficient şi dacă te-ai îmbolnăvit, fiind recomandat în febră, stări gripale, răceli, precum şi în oboseală şi în scăderea tonusului.

Aşa prepari remediul!

Spală bine boabele de cătină şi pune-le într-un borcan, după care completezi cu miere. Raportul trebuie să fie 2 părţi de cătină la 1 parte de miere. Lasă la macerat 3 săptămâni, după care iei pe stomacul gol câte 1 linguriţă, în întregul sezon rece, pentru a preveni infecţiile respiratorii, dar şi pentru a grăbi vindecarea, dacă te-ai îmbolnăvit. Ţine borcanul într-un loc rece, la frigider sau în cămară. Dacă va sta în căldură, mierea cu cătină poate fermenta, caz în care remediul nu mai poate fi consumat.

5 feluri în care mai poţi folosi cătina

FRUCTE proaspete sau congelate: se consumă ca atare, cel mult 4 linguriţe, de 2 ori pe zi.

CEAI: se adaugă 1  linguriţă de fructe de cătină uscate (sau 1 plic) la 1 cană cu apă. Se pot bea 2 căni pe zi.

SUC: se zdrobesc fructe de cătină şi se umplu 3 ceşti cu sucul strecurat. Se combină cu 1 ceaşcă de miere, iar remediul obţinut se păstrează la frigider. Se iau dimineaţa, pe stomacul gol, 2 linguriţe (pentru prevenirea bolilor în sezonul rece).

ULEI: într-un borcan, peste 200 ml de ulei de floarea-soarelui pune 200 g de boabe de cătină. Recipientul, care se ţine la temperatura camerei, se agită de câteva ori pe zi, 3 săpătămâni. Apoi, boabele se zdrobesc şi se pun din nou în ulei. Partea limpede se pune apoi într-o sticlă. Extern, remediul este bun pentru leziunile pielii (tratarea arsurilor uşoare şi pentru cicatrizare), iar administrat intern protejează mucoasa gastrică.

VIN: într-un vas de sticlă se pun fructe de cătină zdrobite (1 kg), 5 litri de apă fiartă şi răcită şi 1,5 kg de zahăr. Lasă la macerat 2-3 săptămâni, iar pentru grăbirea fermentării se adaugă drojdie de vin. Bea câte un păhărel de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă (doar la micul dejun şi la prânz). Remediul este bun contra lipsei poftei de mâncare.