Dacă bărbatul se „aprinde“ mai repede, femeia are nevoie de mai mult timp pentru a fi pregătită pentru un posibil contact sexual. De aceea, preludiul este unul dintre cele mai importante etape, peste care nu trebuie să sari.

Atingerile incitante, cuvintele senzuale şi jocurile erotice trezesc receptorii plăcerii, mărind libidoul şi inducând dispoziţia necesară pentru un contact sexual reuşit. Dacă bărbaţii au nevoie de o scurtă „încălzire“, reprezentantele sexului frumos trebuie mângâiate şi sărutate timp îndelungat pentru a se pregăti atât emoţional, cât şi fizic pentru relaţia intimă.

Preludiul ajută la lubrifierea vaginului, pentru că, în timpul excitaţiei se eliberează un lichid incolor sau puţin albicios, fără miros, ce facilitează penetrarea. În plus, clitorisul şi labiile cresc în dimensiuni, acestea din urmă închizându-se puţin la culoare.

În lipsa preludiului, pereţii vaginului nu se umezesc suficient, îngreunând contactul sexual, provocând durere şi disconfort. Mai mult, specialiştii spun că bărbaţii care obişnuiesc să-şi îmbrăţişeze şi să-şi sărute partenerele vor vedea că acestea nu doar că se vor bucura mai mult de actul sexual, ci şi că vor ajunge la orgasm mult mai uşor.

Întăreşte ataşamentul faţă de partener

În timpul preludiului, cei doi parteneri se pregătesc pentru obţinerea orgasmului, momentul culminant al actului sexual. Preludiul are un impact major la nivel emoţional-afectiv (bucurie, emoţie, plăcere, satisfacţie), dar şi psihologic (stare de bine, creşterea sau întărirea ataşamentului faţă de partener, iubire, siguranţă).

Importanţa detaliilor romantice

Crearea unui mediu propice pentru o seară de neuitat poate fi crucială. De exemplu, asiguraţi-vă că lumina din încăpere este difuză şi că muzica romantică se aude pe fundal.

Chiar şi simpla acţiune de a scoate hainele partenerului poate fi o etapă importantă a preludiului. Specialiştii spun că dezbrăcarea lascivă creşte erotismul, stimulează şi intensifică trăirile.

Nu sări peste sărut

În timpul preludiului este foarte important să nu te grăbeşti. Începre prin a-ţi săruta şi mangâia partenera ori partenerul. Un sărut este, de obicei, prima expresie fizică a dorinţei.

De cele mai multe ori însă acesta este uitat în timpul actului sexual, mai ales la cuplurile căsătorite. Nu uita de mângâieri! Atingerea mâinilor, a picioarelor, a coapselor şi şoaptele elimină tensiunea şi favorizează apariţia unei stări de euforie, făcându-l pe partener să uite de inhibiţii.

Comunică-i ceea ce simţi

Este important ca în timpul preludiului să discuţi cu partenerul ori partenera şi să-i spui deschis ceea ce simţi sau ce vrei în acele clipe. Puteţi începe să faceţi asta până să ajungeţi în dormitor.

De exemplu, dacă te sfieşti să-i spui la telefon, scrie-i un mesaj cu ce ai vrea să faceţi când ajungeţi amândoi acasă. În felul acesta, scăpaţi de rutină, care se instalează mai ales când relaţia este de lungă durată şi preludiul ţine foarte puţin.

Mai incitant decât sexul?

Potrivit unei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă australieni, pentru unele femei preludiul este mult mai incitant decât sexul. În cadrul studiului, participantele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani au vizionat filme erotice.

Specialiştii au observat că o mare parte dintre acestea au fost excitate de scenele cu săruturi şi mângâieri şi nu de cele care arătau actul sexual.

Ştiai că...
... pe toată suprafaţa corpului există zone susceptibile să producă excitaţie sexuală? Astfel, în timpul preludiului, pe lângă gură, sâni, gât, umeri este bine să se acorde atenţie şi zonei din spatele genunchilor, abdomenului, cefei, tălpilor şi încheieturilor.