Când este necesar avortul terapeutic

1 avort recurent jpg jpeg

La avorturile terapeutice se poate recurge când viaţa mamei este în pericol sau dacă bebeluşul are anomalii care implică principalele organe şi nu se aşteaptă să supravieţuiască după naştere.

Decizia de a face un avort terapeutic din motive medicale ar trebui să fie luată în colaborare cu medicul obstetrician. De obicei, decizia de a întrerupe sarcina este foarte dureroasă pentru părinţi. Înainte de a o lua, ei trebuie să înţeleagă foarte bine motivul pentru care este indicat avortul medical. Pot fi probleme cu fătul aflat în curs de dezvoltare sau probleme asociate cu sarcina. Nu există o listă completă de boli care să motiveze un avort terapeutic, dar trebuie să fie deosebit de grave şi recunoscute ca incurabile în momentul diagnosticului.

Sindromul benzilor amniotice

Când anumite elemente ale sacului amniotic se desprind de acesta, se pot prinde şi dezvolta în jurul unei părţi a fătului care se află în curs de dezvoltare. Complicaţiile date de sindromul benzilor amniotice pot include amputări ale degetelor, lipirea unor degete, strâmbarea picioarelor sau despicarea buzei superioare. Există situaţii în care benzile amniotice se prind în jurul capului sau se înfăşoară pe cordonul ombilical şi pun în pericol viaţa fătului.

Reducerea selectivă

Dacă, în urma unei fertilizări in vitro, se implantează 7 embrioni, viitoarea mamă poate alege împreună cu medicul ginecolog să reducă numărul lor la 2 sau 3 pentru a preveni pierderea tuturor embrionilor pe parcursul sarcinii. De altfel, în cazul sarcinilor multiple, medicul poate recomanda avortul terapeutic pentru a realiza o reducere selectivă care scade riscul decesului celorlalţi bebeluşi sau al mamei.

Preeclampsie severă

Viaţa mamei este pusă în pericol în cazul depistării unei preeclamsii severe. Continuarea sarcinii îi poate da convulsii, complicaţii hepatice, accident vascular cerebral, insuficienţă renală sau îi poate fi fatală. Naşterea este singura soluţie pentru a stopa boala, de aceea, într-o asemenea conjunctură, medicul va indica avortul terapeutic, pentru a nu supune gravida niciunui risc.

Anomalii cromozomiale

Majoritatea avorturilor spontane sau a deceselor la naştere sunt cauzate de anomaliile cromozomiale. De cele mai multe ori, acestea nu se repetă la sarcinile următoare, doar dacă unul dintre părinţi sau ambii sunt afectaţi de o tulburare genetică numită translocaţie echilibrată. În cazul în care se depistează o astfel de anomalie la făt, medicul ginecolog care urmăreşte sarcina va recomanda avortul terapeutic.

Anencefalie

Pe parcursul dezvoltării embrionului, o problemă în formarea tubului neural, care devine apoi creierul şi măduva spinării, poate duce la apariţia unor defecte la nivelul cerebral sau al craniului. Este o malformaţie congenitală gravă care se manifestă prin lipsa părţii anterioare a creierului sau a cerebelului, în timp ce părţile rămase este posibil să nu fie acoperite de os sau piele. Bebeluşii cu anencefalie pot supravieţui până la termen şi după aceea, dar este posibil să trăiască numai câteva ore sau zile după naştere şi să aibă numai funcţii de bază, precum respiraţia.

Hidrocefalie

Dacă lichidul cefalorahidian care înconjoară encefalul şi măduva spinării nu poate curge corect între ventriculii din creier se poate acumula în cantitate mare, care pune presiune pe creier. În cazul în care se constată la ecografie că există un exces de lichid la nivelul creierului, este nevoie de o evaluare suplimentară şi de analize în plus pentru a căuta afecţiuni conexe şi cauze asociate.

Displazie tanatoforică

Această tulburare genetică provoacă malformaţii scheletice severe care afectează craniul, oasele lungi şi trunchiul. Sunt rare cazurile în care copiii diagnosticaţi cu displazie tanatoforică au supravieţuit până la finele copilăriei timpurii, mai precis mai mult de 5 ani, iar afecţiunea este încă unanim acceptată ca fiind letală.

Info

Malformaţiile uşoare sau care pot fi tratate nu necesită întreruperea sarcinii

Sfatul specialistului

Dr. Alexandru Cărăuleanu, medic primar obstetrică-ginecologie, competenţă în ecografie obstetricală, colposcopie, histeroscopie, Clinica dr. Cărăuleanu, Iaşi

Un avort din motive medicale poartă denumirea de avort terapeutic. Tehnica aplicată pentru întreruperea sarcinii variază în funcţie de vârsta sarcinii, vârsta femeii şi alţi factori. Avortul poate fi provocat medicamentos sau chirurgical. Ambele tipuri deţin efecte secundare specifice, iar cele emoţionale sunt aceleaşi în cazul tuturor femeilor care au trecut prin această experienţă. S-a demonstrat medical că femeile care au avortat prin oricare dintre metode se pot confrunta cu: imposibilitatea de a da naştere unui copil, creşterea riscului de cancer mamar, ovarian sau cervical, perforarea uterului, sarcină ectopică, boală inflamatorie pelvină, endometrită.