Bune practici de urmat pentru o igienă corectă a dinţilor

1 wp 560 0140 edit full jpg jpeg

Spălatul pe dinţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, este un obicei sănătos pentru igiena orală, însă nu înseamnă ca este suficient, atât timp cât nu urmezi unele reguli care te pot asigura că te speli corect.

Aşadar, este important să urmezi câteva sfaturi practice atunci când vine vorba de igiena orală, astfel încât să previi apariţia unor probleme serioase. Acest lucru înseamnă să foloseşti nu numai produsele de igienă orală potrivite, ci şi tehnicile corecte de curăţare a dinţilor. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în acest sens:

Foloseşte tehnica adecvată de periaj

O spălare rapidă a dinţilor nu este suficientă pentru a îndepărta toate resturile alimentare şi pentru a-ţi lăsa dinţii curaţi.  Pentru un periaj eficient, este important să ţii periuţa la un unghi de 45 de grade faţă de gingii şi să foloseşti mişcări circulare scurte înainte şi înapoi pe partea superioară şi cea laterală a dinţilor.

Ţine cont că mişcările trebuie să fie blânde, pentru a nu afecta gingiile şi provoca sângerări. De asemenea, dacă foloseşti o periuţă de dinţi clasică, timpul de periaj ar trebui să fie de  patru minute, în timp ce, cu o periuţă electrică, timpul de periere scade la numai două minute.

Nu te rezuma doar la periuţa de dinţi

Pentru o curăţare cât mai eficientă a dinţilor, este necesar să foloseşti mai multe produse de igienă orală. Astfel, aţa dentară te va ajuta să îndepărtezi resturile alimentare din spaţiile interdentare, dar şi să reduci placa bacteriană şi să ameliorezi inflamaţiile gingivale.

Utilă este şi folosirea unui dus bucal, care te ajută să cureţi mai rapid şi mai eficient spaţiile interdentare, comparativ cu aţa dentară. Duşul bucal trebuie folosit după periajul dinţilor. Direcţionează capul de curăţare către spaţiile interdentare şi  repetă această mişcare până cureţi toţi dinţii. Pentru a te bucura de rezultatele dorite, duşul bucal trebuie folosit cu regularitate.

Nu uita de curăţarea limbii

În timp ce te speli pe dinţi, ar trebui să acorzi atenţie curăţării limbii. Ţine cont că pe suprafaţa acesteia se pot acumula bacterii şi resturi alimentare, care rămân prinse în spaţiul interdentar. În timp, dacă nu sunt eliminate, acestea pot duce la apariţia respiraţiei urât mirositoare, cunoscută şi sub denumirea de halitoză sau halenă.

Aşadar, poţi curăţa limba cu o periuţă de dinţi clasică. O altă variantă mai eficienta este folosirea unor periute speciale pentru limba sau a unei spatule pentru limba. De asemenea, poţi opta pentru un duş bucal dotat cu un accesoriu special pentru acest tip de curăţare. Ţine cont că mişcarea corectă este din spatele limbii către faţă, aplicând o presiune uşoară.

Alege periuţa potrivită

Atunci când alegi o periuţă de dinţi, ai grijă ca dimensiunea capetelor să fie potrivită şi că poţi curăţa cu uşurinţă orice zonă a cavităţii bucale, în special în partea din spate, unde pot rămâne resturi alimentare. De regulă, o periuţă de dinţi mică sau medie este ceea ce ai nevoie.

După ce te-ai spălat pe dinţi, curăţă bine periuţa şi las-o să se usuce. Nu uita că este important să schimbi periuţa de dinţi în mod regulat. Perioada de folosire recomandată este de cel mult trei luni. Dacă aceasta se uzează prea mult, nu îţi va mai curăţa dinţii într-un mod eficient.

Foloseşte apă de gură

În afară de faptul că îţi periezi corect dinţii şi foloseşti aţa dentară sau duşul bucal, la fel de importantă este şi  folosirea apei de gură, care sporeşte curăţarea cavităţii bucale în întregime. În plus, apa de gură are rolul de a reduce bacteriile şi de a preveni apariţia plăcii dentare. Este indicat să foloseşti apă de dinţi cu fluor, care previne şi reduce riscul de apariţie a cariilor.

Aşadar, ţine cont de sfaturile de mai sus pentru a avea siguranţa că dinţii tăi sunt curaţi după fiecare periere. Respectarea acestor reguli te va ajuta să ai dinţi sănătoşi pentru o lungă perioadă de timp.

Sursă foto: Shutterstock