Broccoli, conopida, varza şi varza de Bruxelles sunt chiar mai sănătoase decât le consideram.

Aceste legume sunt bogate în vitaminele A, C şi E, care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. Un studiu publicat anul acesta în Statele Unite a pus accentul pe elemente din broccoli care pot ajuta în bolile genetice.

Sulful încurajează detoxifierea

O dietă bogată în broccoli, varză, conopidă sau varză de Bruxelles ajută în cazul unor boli degenerative. De-a lungul timpului, diverse publicaţii au legat consumul acestor legume cu un risc mai scăzut pentru cancer ori pentru unele boli cardiovasculare, respectiv o ameliorare a acestora.

Oamenii de ştiinţă se ocupă acum de un set de compuşi organici proaspăt descoperit, glucozinolaţii, aminoacizi derivaţi din glucoză, conţinând sulf şi azot. Aceşti compuşi au calitatea de a activa anumite enzime, amplificând efectul antioxidant şi detoxifiant al alimentelor.

Acest fenomen are loc la nivel molecular, în urma reacţiilor redox, prin care se neutralizează acidul din molecule. Acest comportament îl au majoritatea antioxidanţilor, dar componenţii de sulf din broccoli acţionează şi la nivelul genelor.

Epigenetica este o nouă ramură a geneticii, care a cunoscut în ultimii ani un avânt major. Ea studiază efectele pe care modificările celulare, derivate din mediul înconjurător, le pot avea asupra genelor. Aceste studii se axeză pe studiul diverselor boli, a căror evoluţie se încearcă să se inverseze. O dizertaţie doctorală din 2011 a lui John D. Clarke a legat o dietă bogată în broccoli cu posibilitatea prevenirii cancerului de prostată. Doctorul Terry Wahls a putut inversa efectele sclerozei multiple, fără a folosi medicamente, doar printr-o dietă bogată în broccoli şi alte produse asemănătoare. Alţi oameni de ştiinţă au obţinut rezultate asemănătoare, dar până la efectuarea testelor pe oameni şi, implicit, apariţia unor rezultate relevante, este nevoie de teste suplimentare.