Bolile cu transmitere sexuală, mai frecvente la bărbaţi

1 2 jpg jpeg

Însă pe lângă celebrele simptome cum sunt modificările secreţiilor, bolile cu transmitere sexuală (BTS) se pot manifesta prin dureri în timpul actului sexual sau după, sângerări, mâncărimi, leziuni ale pielii. Toate acestea pot anunţa apariţia unor boli precum clamidya sau pot marca începutul unor boli grave precum infecţia cu HIV.

Bolile grave evoluează silenţios

Simptomele bolilor cu transmitere sexuală nu sunt, din păcate, suficiente pentru a depista o astfel de boală. Trebuie făcute mai multe analize specifice, apariţia simptomelor fiind de multe ori doar opţională.

Sfat

Până la vârsta de 40 de ani, orice femeie trebuie să meargă o dată pe an la ginecolog, pentru a efectua toate testele de laborator şi pentru a verifica constant sănătatea colului uterin sau apariţia formaţiunilor neobişnuite.

HPV, o boală „tăcută”

Virusul uman Papilloma, căci despre el este vorba, este cauza uneia dintre infecţiile cele mai răspândite şi mai uşor transmisibile în urma unui contact sexual neprotejat.

Boala nu prezintă simptome decât în momentul în care ajunge în stadii avansate. Bărbatul este cel mai „bun” purtător şi transportor al acestui virus. În momentul depistării acestui virus în organismul femeii cresc vertiginos şansele ei de a suferi în viitor de cancer de col uterin. Singurul simptom care poate să apară în cazul acestei BTS este „spottingul”, adică acea sângerare discretă care apare imediat după contactul sexual neprotejat.

Bărbaţii sunt fruntaşi la BTS

În cazul bărbaţilor, simptomele apar ori foate greu, ori deloc. Ei sunt suferinzi fără niciun simptom, dar purtători şi transmiţători către corpul feminin.

Factori de risc BTS

Principalul factor cauzant este sexul neprotejat. Pe lângă apariţia BTS, există şi riscul unei sarcini nedorite.

Partenerii multipli (mai mult de unul pe an) cresc considerabil riscurile apariţiei bolilor cu transmitere sexuală.

Un bărbat care întreţine un contact sexual cu un alt bărbat întotdeauna va prezenta un risc şi mai mare pentru o femeie de a transmite anumite afecţiuni sexuale.

Începerea vieţii sexuale mai deveme de 18 ani, partenerii multipli, jucăriile sexuale împrumutate, neinformarea - toate sunt cauze favorizante apariţiei bolilor cu transmitere sexuală.