Boala celiaca, frecventa la copii

1 2 jpg jpeg

Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale (grau, secara si orz). Multi dintre noi nu avem nicio problema atunci cand consumam alimente care contin gluten. Situatia sta altfel in cazul persoanelor cu predispozitie genetica: glutenul conduce la distrugerea mucoasei intestinale. Rezultatul? Substantele nutritive din alimente, precum fierul, calciul si acidul folic nu mai sunt absorbite de organism.

 

Simptomele pot varia de la o persoana la alta

Exista variatii mari in severitatea simptomelor. Sugarii si copiii mici au tendinta de a avea simptome mai evidente, care se manifesta prin: varsaturi, balonare, iritabilitate, intarziere de crestere in greutate si in inaltime, distensie abdominala (crestere in volum a abdomenului), diaree. Aceste simptome pot sa apara la cateva minute dupa consumul de alimente care au gluten sau la cateva ore distanta.

La scolari, varsaturile sunt mai putin frecvente. In schimb, pot sa apara: durerile de stomac sau durerile abdominale, distensie abdominala, diaree, constipatie, probleme de crestere in greutate.

Adolescentii se pot confrunta cu: pubertate intarziata, oboseala cronica, pierdere in greutate, dureri de oase sau de articulatii, dureri de cap ori migrene recurente, eruptii cutanate. Acestia se mai pot confrunta si cu tulburari de dispozitie, inclusiv anxietate si depresie, precum si cu atacuri de panica.

Tratamentul in boala celiaca - dieta fara gluten

Pentru ca nu exista nici un tratament medicamentos pentru boala celiaca, singura optiune este adoptarea unui regim alimentar strict fara gluten. Mai exact, trebuie sa fie eliminate din dieta toate alimentele care contin gluten (grau, secara, orz si ovaz). In felul acesta, intestinul se va vindeca, dar asta nu inseamna ca poti incepe din nou sa mananci gluten. Pentru cineva diagnosticat cu boala celiaca, glutenul va irita mereu intestinul, iar simptomele vor reaparea.

Ce alimente poti sa consumi

Pastele, grisul din grau, pizza, painea trebuie excluse din alimentatia celor diagnostciati cu boala celiaca. In locul cerealelor care contin gluten, se poate consuma orez, porumb, cartofi, quinoa, mei. Desi nu contine in mod natural gluten, hrisca poate fi introdusa in alimentatia celor diagnosticati cu boala celiaca. Trebuie avut insa grija, pentru ca aceasta este adesea contaminata in timpul recoltarii sale.

Boala celiaca poate da complicatii grave

Netratata si nediagnosticata la timp, boala celiaca poate provoca:

Malnutritie - acest lucru se intampla pentru ca intestinul subtire nu poate absorbi substantele nutritive din alimentele care au gluten in compozitie. Situatia poate duce la anemie si scadere in greutate. La copii, malnutritia poate provoca o crestere lenta in inaltime.

Rahitism - malabsorbtia calciului si a vitaminei D poate determina aparitia rahitismului la copii si o pierdere a densitatii osoase (osteoporoza) la adulti.

Infertilitate si avort spontan - malabsorbtia de calciu si vitamina D poate contribui la probleme de reproducere.

Intoleranta la lactoza - deteriorarea intestinului subtire poate duce la aparitia durerilor abdominale si diaree dupa consumarea lactatelor care contin lactoza.

Cancer - bolnavii cu intoleranta la gluten, care nu adopta o dieta fara gluten, au un risc mai mare de a dezvolta mai multe forme de cancer, inclusiv limfom intestinal.

Tulburari ale sistemului nervos - unii bolnavi cu boala celiaca pot dezvolta probleme grave de sanatate, precum convulsii sau neuropatie periferica.

Citeste mai multe despre boala celiaca accesand linkurile de mai jos:

Cum recunoşti dacă ai intoleranţă la gluten

Legătura dintre gluten şi psoriazis