Beneficiile utilizării scoarţei de salcie albă

1 2 jpg jpeg

De altfel, acidul acetsalicilic, componenta principală a renumitei aspirine, a fost extras pentru prima dată din scoarţa de salcie albă, în anul 1835. Însăşi denumirea de acid salicilic a aspirinei este imprumutată de la numele latin al zecilor şi sutelor de specii de salcie răspândite pe întreg globul (salix sp.).

Coaja de salcie era culeasă primăvara, înainte să-i dea frunzele, fiind extrem de bogată în salicităţi. Astfel, înainte ca acidul salicilic să fie sintetizat pe cale chimică, scoarţa de salcie reprezenta materia primă pentru fabricarea aspirinei.

Însuşi medicul grec Hippocrate recomanda pentru scăderea febrei, reducerea durerilor de spate şi reumatismale, un ceai din scoarţă de salcie albă, iar femeilor gravide ajunse la termen le recomanda să mestece frunze de salcie pentru diminuarea durerilor din timpul naşterii.

Iată ce beneficii pentru sănătate are utilizarea scoarţei de salcie albă!

Beneficiile utilizării scoarţei de salcie albă - reduce durerea

Scoarţa copacului de salcie albă conţine salincină, o substanţă chimică foarte asemănătore cu acidului acetilsalicilic cunoscut sub numele de aspirină. Salicina şi flavonoidele antioxidante găsite în scoarţă ajută alinarea durerii. Efectul de calmare a durerii se simte mai încet decât la aspirina, dar este de durata mai lungă şi nu are reacţii adverse.

Scoarţa de salcie albă este cel mai des utilizată în diminuarea migrenelor, a durerilor de spate şi a durerilor de articulaţii. Scoarţa este eficientă în ţinerea sub control a inflamaţiilor cronice şi acute precum şi cele de osteoporoză.

Un studiu pe 191 de pacienţi din Israel a dovedit că extractul din scoarţă de salcie, administrat în doze de 240 mg salicozidă/zi, reuşeşte chiar din prima săptămâna ameliorarea semnificativă a durerilor de spate. În comparaţie cu acidul salicilic de sinteză (aspirina din farmacii), acesta a fost bine tolerat de organism, fără efecte secundare la nivel gastric.

De asemenea, scoarţa de salcie albă este folositoare în reducerea crampelor menstruale, iar naturiştii recomandă femeilor să ia scoarţă de salcie albă cu o săptămâna sau două înainte de menstruaţie ca să aibă efect pe toată perioada ciclului premenstrual.

Beneficiile utilizării scoarţei de salcie albă - efect antibacterian

Scoarţa de salcie albă are un puternic efect antibacterian şi este de multe ori folosită în ameliorarea acneei, infecţiilor şi iritaţilor de piele. Antioxidanţii şi acidul salicilic sunt modul naturii de a preveni bacteriile şi infecţiile fungice, oferind aceleaşi rezultate când se aplică intern sau extern.

Beneficiile utilizării scoarţei de salcie albă - previne infarctul şi accidentul vascular cerebral

Mai ales persoanele care au predispoziţie spre formarea de cheaguri de sânge, care au fumat sau care au valori ridicate ale colesterolului ar trebui să ţină cure, de trei ori pe an, cu extract de salcie. Zilnic, se administrează câte 600 mg din acest extract, în reprize, înaintea meselor principale. Acest remediu previne îngroşarea pereţilor şi obstrucţia vaselor de sânge care alimentează creierul.

Totodataă, scoarţa de salcie are efecte vasodilatatoare şi antioxidante, prevenind depunerea de grăsimi şi de colesterol pe arterele coronare, şi îngroşarea lor (infarct). Administrarea a 1­2 capsule, adică a 200­ - 400 mg de extract, se face zilnic, în cure cu o durată de două luni, urmate de trei­ patru săptămâni de pauză.

Beneficiile utilizării scoarţei de salcie albă - contraindicaţii

Deşi nu au fost raportate efecte adverse, utilizare de salicilat necesita precautie la pacientii cu alergii la aspirina, astm, ulcer peptic activ, diabet zaharat, gută, hemofilie şi alte tulburări de sângerare, sau hepatică sau boală renală.