Celebră în toată lumea datorită beneficiilor sale pentru sănătate, sfecla roşie este o sursă extraordinară de vitamina A şi C, fier şi alte minerale, carotenoizi şi fibre dietetice. Numeroase studii au demonstrat că persoanele care consumă în mod regulat sfeclă roşie îmbătrânesc mai greu, au o tensiune arterială mai scăzută sau că leguma previne afecţiunile cardiovasculare şi chiar cancerul.

Beneficiile miraculoase ale sfeclei roşii: reglează tensiunea arterială

Potrivit unui studiu publicat în revista de ştiinţe Science Daily, sucul de sfeclă roşie scade tensiunea arterială datorită conţinutului său de nitraţi.

Nitraţii se găsesc în sfecla roşie şi în legumele verzi, aceştia fiind transformaţi în oxid nitric printr-un proces biologic prelungit. Astfel, oxidul nitric relaxează şi lărgeşte vasele de sânge, fapt ce contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei şi reducerea tensiunii arteriale.

Beneficiile miraculoase ale sfeclei roşii: luptă împotriva cancerului

Sfecla roşie este un puternic anticancerigen natural datorită conţinutului bogat de flavonoizi. Vitaminele (C, A, B1, B2), fibrele insolubile şi flavonoidele conţinute au proprietăţi antitumorale, efectele lor benefice fiind resimţite mai ales atunci când sunt administrate pe termen lung şi din surse naturale.

Datorită bogăţiei sale în substanţe cu efecte antioxidante, sfecla roşie este utilă pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colorectal şi a celui gastric.

Beneficiile miraculoase ale sfeclei roşii: curăţă ficatul

Sucul de sfeclă roşie are foarte multe vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi are efect de detoxifiere a ficatului, ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate. În sfecla roşie se mai găseşte o combinaţie unică de sodiu şi calciu, ceea ce contribuie la dizolvarea calciului şi eliminarea excesului din organism.

Beneficiile miraculoase ale sfeclei roşii: diabet

Sfecla roşie face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Deşi este bogată în hidraţi de carbon, având chiar un gust dulce puternic, sfecla roşie conţine fibre alimentare şi compuşi cu efect uşor hipoglicemiant, ceea ce o face uşor de tolerat de către diabetici. Ea are, de asemenea, efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.