Un fapt mai puţin cunoscut despre andive este acela că tehnica de cultivare a acestora a fost descoperită accidental în Belgia, în 1830, sub numele de witloof, adică frunze albe. Cultivarea andivei provine dintr-o practică de păcălire a cicorii de a creşte la întuneric. În prezent, cel mai mare şi cel mai apreciat cultivator de andive din lume este Franţa.

Andiva are până la 95% apă în compoziţie şi este recomandată în alimentaţia copiilor şi a vârstnicilor, sub formă de suc, deoarece îmbunătăţeşte capacitatea vizuală şi este o bună sursă de fibre alimentare. Consumată în mod regulat, durerile de ochi şi vederea înceţoşată se ameliorează.

În compoziţia andivelor se regăsesc vitamine(A, C, B1, B2, B9, E, K), minerale (fier, seleniu, zinc, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, mangan), betacaroten, glucoză, glucide, protide, lipide, antioxidanţi şi fibre, 100 g de frunze având doar 17 calorii.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de andive asupra organismului!

Beneficiile consumului de andive: un aliat al sănătăţii vederii

Andivele sunt printre puţinele legume căutate pentru îmbunătăţirea capacităţii vizuale: consumadu-le regulat, observăm că dispar durerile de ochi, iar vederea înceţoşată - îndeosebi la vârstici - se ameliorează spectaculos.

Beneficiile consumului de andive: tonic pentru organism

Andivele sunt un bun vitaminizant şi remineralizant în alimentaţia copiilor, a convalescenţilor, a gravidelor şi a vârstnicilor.

Toate acestea se datorează conţinutului ridicat de vitamine (A, C şi cele din complexul B), dar şi de săruri minerale (conţin fier, mangan, potasiu, fosfor, calciu).

Este deosebit de important conţinutul mare de potasiu, necesar echilibrului funcţional al organismului.

Manganul conţinut de andive previne întârzierea creşterii la copii, scăderea rezistenţei osoase la adulţi şi bătrâni, apariţia malformaţiilor scheletice şi deteriorarea sistemului de reproducere.

Beneficiile consumului de andive: adjuvant în tratamentul cancerului

Numeroase studii au conformat proprietăţile citostatice ale andivelor prin împiedicarea înmulţirii celulelor canceroase.

Beneficiile consumului de andive: recomandate cardiacilor

Datorită conţinutului ridicat de potasiu (380 mg/100 grame), consumul regulat de andive normalizează activitatea inimii şi reglează tensiunea arterială.

Alte proprietăţi ale andivelor:

- stimulează secreţia de bilă;
- atenuează efectele stresului şi ale anxietăţii;
- au efect tonic digestiv;
- reglează tonusul musculaturii;
- combat anemia şi anorexia.