Atenţie! Avem copii din ce în ce mai grăsuţi!

1 2 jpg jpeg

Situaţia micuţilor cu tulburări de greutate se agravează an de an. Organizaţia Mondială a Sănătăţii descrie obezitatea ca pe o afecţiune în creştere, o problemă care începe să ia amploare mondială şi să se transforme într-o situaţie critică.

Statisticile arată că vinovatul în problema obezităţii juvenile este alimentaţia. 90% din cazurile de obezitate la copii ţin de modul de alimentaţie, calitatea alimentelor, personalitatea părinţilor şi gradul lor de implicare în educarea alimentară a copiilor, diversitatea dulciurilor şi a alimentelor tip fast-food şi, mai ales a neglijenţei personale.

Părinţii au devenit inconştienţi?

Nu spune nimeni că un bebeluş grăsuţ nu este un „deliciu“ pentru cei care-l privesc, dar părinţii trebuie să realizeze că, pe viitor, copilul poate suferi de afecţiuni cardiace, diabet sau poate fi un copil exclus social de colegii din şcoală.

„Copiii cu obezitate au şanse mari să sufere de depresie şi de un nivel scăzut al încrederii în sine, din cauza stigmatizarii sociale“, este de părere psihologul Oana Mihalcea, vicepreşedinte al Asociaţiei Emovere.

Principalele greşeli care duc la apariţia obezităţii la copii sunt: alimentaţia nepotrivită şi lipsa activităţii fizice adaptate vârstei şi personalităţii.

Psihologul spune că modul de alimentaţie greşit înţeles de adulţi dăinuie în aproape toate familiile. Copiii se îngraşă „ca să aibă de unde slăbi“, dacă se îmbolnăvesc.

Dacă un copil este slab, înseamnă că mama nu ştie să aibă grija de el. Acestea sunt idei vechi, foarte răspândite însă şi care denotă un grad foarte scăzut de educaţie şi de informare.

„Dincolo de problema fiecărui individ în sine, obezitatea este în multe locuri din lume o problemă a întregii societăţi, <<globală>> am putea spune, o adevărată problemă socială. Pacienţii îmi spun că este foarte greu de luptat cu kilogramele în plus şi mai ales de păstrat minusul ponderal câştigat prin multă trudă şi renunţări. Pentru copiii obezi, situaţia este cu atât mai dificilă pentru că ei nu înteleg de ce trebuie să slăbească, iar, pe de altă parte, cu cât obezitatea apare mai devreme, cu atât efectele sunt mai grave. Deci trebuie să câştigăm lupta cu orice preţ şi pentru asta trebuie să avem o strategie foarte bine pusă la punct şi, mai ales, trebuie să fie o muncă de echipă“, este de părere nutriţionistul Şerban Damian (foto), de la Centrul de Nutriţie Superfit, din Bucureşti.

Evaluare medicală, înainte de toate

2 jpg jpeg

Înainte de a începe lupta trebuie să facem o evaluare medicală corectă, un set complet de analize. Trebuie investigat în primul rând metabolismul glucidic şi lipidic şi trebuie excluse cauzele organice de obezitate.

Pentru aceste investigaţii se poate apela la un medic pediatru sau un nutriţionist. Al doilea pas constă în evaluarea familială.

Aceasta trebuie să meargă pe două directii: educaţia şi corectarea obiceiurilor alimentare şi a stilului de viaţă adoptat de toţi membri familiei, dar şi conştientizarea sprijinului pe care trebuie să-l acorde familia celui mic.

Este în joc o muncă de echipă, la care participă atât specialistul, cât şi părinţii şi fraţii, pentru a da un exemplu cât mai bun pentru copil.