Asocieri de alimente care te menţin sănătos

1 2 jpg jpeg

Legume crucifere cu somon Anumite substanţe, precum sulforafanul, din legumele crucifere ca broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles încetinesc evoluţia cancerului. De asemenea, sulforafanul este recomandat şi şi pentru tratarea infecţiei cu Helicobacter pylori, pentru prevenirea bolilor inimii, datorită scăderii nivelului de colesterol rău. Efectele acestei substanţe sunt sporite în prezenţa mineralului seleniu care se găseşte în peşte. Iată de ce prepararea peştelui (somon, ton, sardine) cu broccoli este o alegere bună! Printre alte alimente bogate în seleniu pe care le poţi mânca alături de broccoli se numără carnea de pasăre, de vită, ficatul, ciupercile, ouăle. Leguminoase cu orez Combinarea orezului brun cu legume ca fasolea uscată este perfectă mai ales pentru vegetarieni, pentru că le conferă proteinele şi aminoacizii de care au nevoie. Împreună formează proteine complete şi un alt atu este că orezul brun nu conţine gluten. Alte surse bune de proteine vegetale sunt ciupercile, năutul, lintea, drojdia de bere sau fulgii de drojdie inactivă, care se pot pune la paste sau în piureuri de legume. Brânzeturi cu ou Calciul este esenţial pentru a avea oase puternice, însă poate fi mai greu de asimilat de corp în lipsa vitaminei D. Reţine ca atunci când îţi faci ompletă sau un ou ochi să presari deasupra puţină brânză rasă. E indicat să combini ouăle, surse de vitamina D, cu brânză, care îţi aduce un plus de calciu.

Datorită unui antioxidant numit licopen, roşiile din salate sunt benefice din mai multe puncte de vedere. Previn anumite forme de cancer şi hipertensiunea. Cele mai bune moduri de a profita de substanţele nutritive din roşii este să le incluzi în preparate sau să le ţii la cuptor înainte de a le pune în salate stropite cu puţin ulei de măsline. Acesta din urmă este o alegere bună, deoarece ajută la absorbţia licopenului din roşii. Dacă faci sos de roşii, pune şi ulei de măsline!

Vitamina A este necesară pentru a-ţi menţine sănătatea oculară, a pielii şi-ţi susţine sistemul imunitar. Corpul poate să transforme în mod eficient betacarotenul în vitamina A numai în prezenţa zincului. Reţine ca atunci când găteşti carne de pasăre să-i adaugi câţiva morcovi. Zincul procurat din carnea de pui va stimula asimilarea betacarotenului din morcovi.