Anorexia şi bulimia se numără printre tulburările de comportament alimentar tot mai des întâlnite în rândul adolescenţilor. Află din materialul următor ce sfaturi îi poţi da copilului tău şi cum îl poţi ajuta să depăşescă problema!

Cazurile de anorexie/bulimie sunt mai frecvente în rândul adolescentelor. Din dorinţa de a arăta tot mai bine, de a fi atractivi/e adolescenţii ajung să nu mai mănânce, fie să exagereze la capitolul alimentaţie.

Toate aceste privări sau exagerări pot dura şi o perioadă mai lungă de timp, fără ca adolescentul să ţină cont de ,,efectele” care pot apărea asupra sănătăţii. Dacă bulimia se poate descrie prin nevoia exagerată de a consuma cât mai multe alimente, anorexia se află al polul opus, fiind caracterizată prin restricţiile alimentare drastice.

- Înainte de a duce lupta împotriva anorexiei/bulimiei, ca părinte, cel mai indicat este să afli cât mai multe despre aceste tulburări alimentare, dar şi de consecinţele lor asupra sănătăţii. Pentru a fi bine informat poţi cere sfatul unui nutriţionist sau unui psiholog.

- Chiar dacă adolescentul nu recunoaşte problema pe care o are legată de alimentaţie asigură-l că eşti lângă el şi că poate apela la tine oricând pentru un sfat sau pentru ajutor.

- Nu o să rezolvi problema dacă o să vorbeşti de rău curele de slăbire sau consecinţele kilogramelor în plus pe care le ,,câştigă” exagerând cu alimentele.

- Dacă refuză să vorbească, găseşte alt moment sau un loc prielnic pentru a purta discuţia. Dacă îl obligi să te asculte sau să-ţi urmeze sfaturile nu o să ai câştig de cauză. Sunt foarte multe şanse ca el să spună cum spui tu, dar să facă tot cum doreşte el.

- Găseşte diferite modalităţi prin care să-l facă să mănânce sau să aleagă variante alimentare mai sănătoase, fără a exagera în vreun fel. Încearcă să fii cât poţi de subtil/ă când îi prezinţi consecinţele deciziilor lui alimentare.

- Evită pe cât posibil şantajul când vine vorba de mâncare şi nu-i da ,,apă la moară” când el spune că a slăbit sau că s-a îngrăşat. Dacă ajungi să comunici eficient cu el legat de problemele lui alimentare asigură-te că ai argumentele pregătite.

- Încearcă să formezi un program al meselor în familie. Dacă deja există acest obicei: gândeşte-te la diferite modalităţi prin care te poţi folosi de acest prilej pentru a-l încuraja să mănânce cât mai sănătos.

- Dacă nu reuşeşti să-l convingi/ajuţi în acest sens...încurajează-l să discute despre ,,problema fictivă” pe care o are cu un specialist.