Andropauza - întrebări şi răspunsuri

1 2 jpg jpeg

Ce este andropauza?

Este perioada în care activitatea hormonală a bărbaţilor intră în declin, cantitatea de testosteron reducându-se progresiv. Începe pe la 45-50 de ani şi, spre deosebire de menopauză, care este marcată de încetarea menstruaţiei, nu are o perioadă bine delimitată, ci avansează odată cu vârsta.

Care sunt simptomele?

Asemeni femeilor la menopauză, între 50 şi 70 de ani bărbaţii se confruntă cu stări de oboseală, schimbări bruşte de dispoziţie, transpiraţii nocturne, uneori palpitaţii, depresie, iritabilitate. Ţesutul muscular se diminuează, în schimb cel de grăsime creşte. Dar simptomul care afectează cel mai mult este declinul vieţii sexuale.

Criza vârstei mijlocii este generată de andropauză?

Îngrijorarea că modificările ce au loc în organism vor transforma cu totul viaţa de până acum generează această criză, care va fi cu atât mai profundă cu cât te adaptezi mai greu schimbărilor. Ai nevoie de sprijinul familiei, al partenerei de viaţă în mod special, şi de un alt regim de viaţă: limitează consumul de alcool şi cafea, bea multă apă, fă mişcare şi dormi suficient.

Voi mai putea face sex?

Se spune că un bărbat la 20 de ani este ca Turnul Eiffel, iar la 60 de ani, ca Turnul din Pisa. Andropauza nu înseamnă încetarea activităţii sexuale, se schimbă însă ritmul. Erecţiile sunt mai greu de obţinut, nu vor mai dura atât de mult, cantitatea de spermă se reduce iar perioada de refacere între erecţii creşte la 12-24 ore. Dar mulţumită pastilei-minune, Viagra, un bărbat de 60 de ani poate vizita Turnul Eiffel de câte ori doreşte!

Există vreun tratament?

Ca şi în cazul femeilor, când la instalarea menopauzei se poate face tratament de substituţie cu hormoni, şi bărbaţii pot face tratament cu testosteron, care este şi un bun protector al sistemului cardiovascular. În urma acestui tratament s-au înregistrat creşterea masei muscular, o scădere a factorilor de risc cardio-vascular şi o ameliorare a unor astfel de afecţiuni.

Viaţa la andropauză

Trebuie să te gândeşti că nu eşti singurul care trece prin aşa ceva, să nu te laşi copleşit şi să ai o atitudine optimistă. Adaptează-ţi stilul de viaţă: exerciţiile fizice, o alimentaţie sănătoasă şi un suflet tânăr sunt armele cele mai eficiente

împotriva andropauzei, îmbătrânirii şi demonilor depresiei.