„De câţiva ani mă confront cu atacuri de panică foarte puternice. Am urmat un tratament, dar stările de anxietate revin. Ce aş putea să fac?“ – Aurelia Rotărescu, Sinaia

Lena Rusti, psihoterapeut şi formator adlerian, Mentarex Consult (www.mentarex.ro)

După cum probabil ştiţi deja, panica apare ca un răspuns al organismului la un pericol care nu este real. Reacţiile corpului, emoţiile şi gândurile sunt catastrofice, suferinţa în acele moment poate fi foarte mare, incontrolabilă.

Cea mai sigură modalitate de a depăşi aceste stări este să încercaţi să aflaţi cum au apărut, care este scopul lor în viaţa dumneavoastră şi să învăţaţi modalităţi de răspuns potrivit în condiţiile de panică.

Prin relaxare, respiraţie adecvată, dar şi prin analiza factorilor stresori din acest moment din viaţa dvs. veţi putea să nu mai întăriţi simptomele fiziologice generate de emoţiile şi gândurile catastrofice. Acest lucru îl puteţi realiza prin exerciţiu şi prin motivaţia de a face o schimbare.

Întrucât starea de anxietate a reapărut şi nu există o cauză organică, v-ar ajuta foarte mult, în aceste condiţii, să mergeţi din nou la psihoterapeutul dvs. El vă va ajuta să vă daţi seama care este contextual în care aţi devenit din nou vulnerabilă şi să lucraţi pentru a vă desensibiliza şi pentru a găsi modalităţi de a vă relaxa, evitând panica.

Trebuie să reţineţi: cu cât vă speriaţi mai mult de simptome, cu atât le accentuaţi. Încercaţi să interveniţi cât mai repede, pentru a nu lăsa simptomele să se cronicizeze şi să fie greu de tratat.