Alimentele care îţi pot strica dinţii

1 2 jpg jpeg

- Alimentele acre pot fi mai dăunătoare pentru dinţi decât dulciurile.

Nu doar dulciurile dăunează danturii. Sucurile acidulate, fructele acre, precum citricele şi sucurile de legume sau fructe au efecte negative asupra dintelui. Rezultatul: smalţ subţiat şi dinţi mai sensibili.

- Smalţul dintelui e cea mai dură substanţă din corp, dar se poate sparge. Îngheţata, popcornul sau cercelul în limbă pot sparge smalţul dintelui. Şi, spre deosebire de piele, dinţii nu se regenerază. De aceea, medicii stomatologi trag un semnal de alarmă cu privire la îngheţată, dar şi la floricelele atât de savurate în timpul filmelor.

- Poţi pierde dinţii la orice vârstă.Nu trebuie să înaintezi în vârstă ca să-ţi pierzi dinţii. Există persoane care au moştenit diverse afecţiuni, care împiedică creşterea dinţilor maturi. Pe de altă parte, cariile netratate pot duce la pierderea dinţilor. Iar extragerea unui dinte duce la un dezechilibru al maxilarului.

-Prea mult fluor poate distruge dintele.Sub pretextul combaterii apariţiei cariilor dentare, fluorul este din ce în ce mai folosit, atât în pasta de dinţi, cât şi apă. Acesta are, însă, efecte nocive asupra copiilor până-n 8 ani şi poate provoca malformaţii, poate distruge oasele sau sistemul nervos.

Ce înseamnă tratamentul estetic corect

Marea majoritate a pacienţilor înţeleg prin tratamentul stomatologic estetic doar o simplă înfrumuseţare a dinţilor.

Specialistul Click!, medic stomatolog Alice Tănăsescu, ne explică ce înseamnă de fapt acesta. Nu întotdeauna înfrumuseţarea dinţilor corespunde unui tratament stomatologic corect. Trebuie să existe un echilibru între funcţional şi estetic. De multe ori, componenta funcţională a tratamentului este mult mai importantă decât cea estetică.

Degeaba avem în zona frontală dinţi frumoşi, dacă în zona laterală nu avem dinţi cu care să mâncăm. Tratarea dinţilor frontali, fără a fi luaţi în calcul şi dinţii din zona laterală, e sortită eşecului. De ce? În timpul masticaţiei vor fi suprasolicitaţi dinţii din zona frontală până la afectarea lor, cu pierderea rezultatelor estetice obţinute în urma tratamentului.

O altă problemă care se ridică în momentul efectuării unui plan de tratament estetic este aceea a materialelor de restaurare dentară folosite. Medicul e cel care va decide materialul folosit.