Alimente recomandate pentru bila „leneşă“

1 2 jpg jpeg

Specialiştii recomandă evitarea exceselor alimentare, pentru a nu bloca bila, mese la intervale regulate, iar pentru un drenaj biliar eficient e indicat ca după masa de prânz să staţi 30 de minute întinşi pe partea dreaptă.

Anumite alimente trebuie evitate pentru că pot declanşa crizele biliare. Vorbim aici despre consumul excesiv de grăsimi animale, de sosuri, tocături, mezeluri, ouă, tutun, cafea, băuturi carbogazoase sau alcool. Iată, totuşi, alimentele indicate, care nu solicită prea mult bila!

Alimente recomandate pentru bila ,,leneşă'': ţelina şi ridichea

Ţelina, ridichea albă, usturoiul, ceapa, hreanul, lămâia, ceaiul de tei, precum şi uleiurile alimentară de înaltă calitate trebuie să-şi găsească locul în alimentaţia ta. Ele scad nivelul colesterolului, fără a provoca efecte secundare negative.

Alimente recomandate pentru bila ,,leneşă'': anghinarea

Anghinarea creşte secreţia de bilă şi ajută ficatul să proceseze grăsimile. Studiile arată că administrarea a 400 de grame de anghinare creşte semnificativ secreţia de sucuri digestive încă de la prima administrare.

Alimente recomandate pentru bila ,,leneşă'': sfecla roşie

Sfecla roşie conţine betaină şi este o sursă extraordinară de calciu, fier, magneziu, vitamina C, mangan, fosfor, caroten şi complexul de vitamine B.

Betaina este o substanţă care protejează ficatul şi stimulează fluxul bilei prin o mai bună metabolizare a grăsimilor, astfel că sfecla reprezintă un suport excelent pentru detoxifiere.

Alimente recomandate pentru bila ,,leneşă'': fructe bogate în antioxidanţi

Prunele, stafidele, afinele, murele, zmeura, portocalele, grepfruitul roz, pepenele galben, merele şi perele sunt fructele cu cel mai ridicat nivel de antioxidanţi, fiind extrem de benefice în susţinerea procesului de detoxifiere.

Alimente recomandate pentru bila ,,leneşă'': verdeţuri amare

Consumă frunze de păpădie, de cicoare şi alte verdeţuri cu frunze închise la culoare. Acestea stimulează producţia de bilă.

Alimente recomandate pentru bila ,,leneşă'': legume

Broccoli, varza de Bruxelles, conopida şi varza curăţă eficient ficatul. Acestea neutralizează anumite toxine precum cele ingerate odată cu fumul de ţigară şi ajută ficatul să producă enzime necesare în procesul de detoxifiere.

În general, se recomandă alimentele uşoare, care nu solicită prea mult bila: supele de legume, cartofi fierţi sau copţi, carne de pui, viţel sau curcan fiartă sau la grătar, peşte, fructe şi legume (dar nu prăjite). Mai sunt recomandate brânza de vaci, urda, iaurtul semidegresat şi laptele degresat, pâinea prăjită şi biscuiţii.

De asemenea, hidratarea este extrem de importantă - cel puţin 8 pahare de apă zilnic.