Alimente care te scapă de ficatul gras: ce e bine să consumi zilnic

1 2 jpg jpeg

Când grăsimea se adună la nivelul acestui organ, vorbim de afecţiunea ficatului gras. Pe lângă recomandările medicului, iată câteva alimente care te scapă de ficatul gras.

Pentru a trata ficatul gras, stilul de viaţă este foarte important. Exerciţiile fizice efectuate zilnic şi alimentaţia sănătoasă, bazată pe fructe, legume şi cereale sunt imperative. Renunţă la alcool şi evită cât poţi sarea în exces, zahărul alb, produsele de patiserie, margarina, snacks-urile, orezul alb, pastele, carnea roşie, cartofii prăjiţi şi mâncarea de la fast-food.

Alimente care te scapă de ficatul gras: legumele verzi şi peştele

Legumele verzi cu frunze sunt o alegere excelentă pentru sănătatea ficatului, contribuind la împiedicarea depunerilor de grăsime şi la diminuarea celor existente. Include în meniul tău zilnic varza, pătrunjelul, varza de Bruxelles, varza creaţă, spanacul, salata verde sau salata Romaine. Nu îţi face griji că preparatele vor fi fade, deoarece poţi folosi ulei de măsline, oţet şi condimente pentru a le asezona. De exemplu, la masa de prânz poţi consuma o salată de spanac tânăr sau spanac decongelat şi opărit în care adaugi un căţel de usturoi pisat, puţină sare, 1 linguriţă de oţet şi 1 linguriţă de ulei de măsline, alături de 100 g de curcan la abur şi 1 cartof dulce fiert.

Nucile şi seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E şi acizi graşi Omega-3, care îmbunătăţesc funcţia ficatului şi îl protejează de atacurile radicalilor liberi. Oleaginoasele sunt bogate în calorii, aşa că o variantă este să fie consumate cu moderaţie, pe post de gustare. De exemplu, între masa de prânz şi cină, poţi mânca un pumn de nuci sau de seminţe de floarea-soarelui. O altă gustare potrivită pentru lupta împotriva ficatului gras este cea formată dintr-un măr mare sau un bol cu fructe de pădure.

Alte alimente care te scapă de ficatul gras sunt avocadoul şi uleiul de măsline, care aduc organismului grăsimi bune, şi usturoiul, care ajută la pierderea în greutate. Întâmplător sau nu, cele trei merg foarte bine împreună. Pentru micul dejun, pasează cu furculiţa 1 fruct mare de avocado, pune peste el un praf de sare, zeama de la o jumătate de lămâie, 1 căţel de usturoi pisat şi 1 linguriţă de ulei de măsline şi consumă pasta cu 2 felii de pâine prăjită, 1 ou fiert şi o roşie feliată.

Peştele gras (precum macroul, tonul, sardinele şi păstrăvul) este bogat în acizi graşi Omega 3, care combat inflamaţia din organism şi reduc grăsimile din ficat. Pentru masa de seară, pregăteşte-ţi 200 g de peşte la abur sau la grătar, pe care să îl consumi cu o salată verde combinată cu broccoli, asezonate cu sare, piper, 1 linguriţă de ulei de măsline şi zeama de la jumătate de lămâie.

Citeşte mai multe despre alimente care te scapă de ficatul gras:

Ficatul gras se tratează cu dietă şi mişcare

Alimente pe care trebuie să le consumi pentru a avea un ficat sănătos