Alimente bune pentru sănătatea plămânilor

1 alimente plamani jpg jpeg

Pentru sănătatea plămânilor, este bine să nu fumăm şi să evităm poluarea. O alimentaţie corespunzătoare ne poate îmbunătăţi funcţia pulmonară, indiferent dacă suntem fumători sau nu, bărbaţi sau femei, tineri sau vârstnici. Iată ce să incluzi în meniu!

Sfecla roşie

Sfecla roşie şi frunzele ei sunt bogate în nitraţi - compuşi care ajută la relaxarea vaselor de sânge, reduc tensiunea arterială şi optimizează absorbţia de oxigen. Mai mult decât atât, frunzele sunt o sursă excelentă de magneziu, potasiu, vitamina C şi antioxidanţi, fiind esenţiali pentru sănătatea plămânilor. De aceea, consumă cât mai des sfecla roşie, de pildă, sub formă de salată-

Ardei graşi

Se numără printre cele mai bogate surse de vitamina C, un nutriment cu proprietăţi puternic antioxidante. Potrivit studiilor de specialitate, fumătorilor cărora le este administrată o doză ridicată de vitamina C au o funcţie pulmonară mult mai bună. Într-un jurnal de sănătate, un studiu a arătat că persoanele care au fumat 20 de ţigări pe zi au avut cel mai mic aport şi nivel seric de vitamina C în organism (79 mg; respectiv 0,82 mg/L) comparativ cu cei care nu au fumat niciodată (109 mg; 1,15 mg/L).

Mere

Un măr de 180 g conţine flavonoide (cu acţiune antioxidantă), 95 de calorii, 25 g carbohidraţi, 4 g fibre, 14% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, 6% din DZR de potasiu, 5% din DZR de vitamina K, plus alte vitamine precum A, E, B1, B2 şi B6 şi minerale (mangan, cupru). Consumul a 5 sau mai multe mere pe săptămână este asociat cu o funcţie pulmonară mai bună şi cu un risc redus de a dezvolta astm, cancer pulmonar şi boli pulmonare obstructive cronice (BPOC).

Dovleac

Miezul de dovleac este o sursă bogată de betacaroten, luteină şi zeaxantină, compuşi cu proprietăţi puternic antioxidante şi antiinflamatoare, care menţin  sănătatea plămânilor. Inclusiv fumătorii pot consuma dovleac deoarece anumite studii sugerează că aceştia pot avea şi cu 25% mai puţină concentraţie de carotenoizi decât nefumătorii. Astfel, un nivel mai ridicat de carotenoizi în sânge poate fi asociat cu o funcţie pulmonară mai bună atât la tineri, cât şi la vârstnici.

Roşii

Sunt bogate în licopen, un antioxidant care poate îmbunătăţi sănătatea plămânilor. Consumul de roşii poate reduce inflamarea căilor respiratorii la astmatici şi poate îmbunătăţi funcţia pulmonară a pacienţilor ce suferă de BPOC. Într-o revistă medicală a Societăţii Europene de Boli Respiratorii, un studiu a arătat că, în medie, consumul a mai mult de 2 roşii sau a mai mult de 3 porţii de fructe proaspete pe zi ar putea ajuta la repararea leziunilor pulmonare la persoanele care au renunţat la fumat şi poate încetini procesul de îmbătrânire naturală a plămânilor chiar şi în cazul celor care nu au fumat niciodată.

INFO

Alte alimente care  menţin sau îmbunătăţesc sănătatea plămânilor sunt: lintea, cacaua, turmericul, afinele, varza roşie, ceaiul verde, uleiul de măsline, stridiile, iaurtul, nucile braziliene, cafeaua, anşoa, orzul.

Aşa îţi menţii plămânii sănătoşi!

  • renunţă la fumat;
  • nu uita să faci mişcare cel puţin 30 de minute pe zi;
  • limitează expunerea la diverşi poluanţi, cum ar fi inhalarea fumului de ţigară, a noxelor emise de maşini, a detergenţilor şi odorizantelor de cameră cu compuşi chimici etc.;
  • cere sfatul medicului cu privire la vaccinuri (împotriva gripei, pneumoniei);
  • dezinfectează-ţi mâinile cu apă şi săpun;
  • nu-ţi atinge faţa cu mâinile murdare!;
  • hidratează-te corespunzător;
  • practică tehnici de respiraţie.