Cât contează poluarea în apariţia cancerului de plămâni

├Än ┼úara noastr─â, cancerul bronhopulmonar reprezint─â prima cauz─â de mortalitate ├«ntre toate cancerele, iar statisticile arat─â c─â, anual, 10.770 de rom├óni sunt uci╚Öi de cancerul bronhopulmonar. Anul acesta, de Ziua Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii, OMS a atras aten╚Ťia asupra faptului c─â poluarea face ca aceast─â criz─â a ├«nc─âlzirii globale s─â fie, ├«n realitate, o criz─â cu implica╚Ťii sanitare.

cancer plamani webp

Potrivit cifrelor ├«nregistrate de un spital privat de oncologie din vestul ╚Ť─ârii, 55% dintre pacien╚Ťii care ╚Öi-au pierdut via╚Ťa la doi ani de la diagnosticarea cu cancer bronhopulmonar proveneau din localit─â╚Ťi cu poluare industrial─â major─â: T├órgu Jiu, Rovinari, Hunedoara, Aghire╚Öu, Simeria, ╚śimleul Silvaniei.

Chiar dac─â cel mai des ├«n spa╚Ťiul public se vorbe╚Öte despre nutri╚Ťie sau stres ca fiind factori de risc ├«n vie╚Ťile noastre, poluarea este un fenomen ├«ngrijor─âtor care ne afecteaz─â zi de zi, iar studiile arat─â c─â expunerea ├«ndelungat─â la poluare poate cauza cancere pulmonare.

ÔÇŁPl─âm├ónii sunt expu╚Öi ├«n permanen╚Ť─â la mediul exterior, iar poluarea atmosferic─â, ├«n special ├«n marile ora╚Öe, scade capacit─â╚Ťile de ap─ârare intrinsec─â a pl─âm├ónilor, fapt care duce la o cre╚Ötere a susceptibilit─â╚Ťii fa╚Ť─â de infec╚Ťiile care, de altfel, sunt mai mult sau mai pu╚Ťin inofensive. Remodelarea arborelui bron╚Öic de la epiteliu p├ón─â la intersti╚Ťiu prin expunerea ├«n permanen╚Ť─â la poluan╚Ťi atmosferici industriali sau genera╚Ťi de motoarele cu combustie intern─â cre╚Öte alarmant modific─ârile displazice ╚Öi metaplazice la acest nivel ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, poate duce la apari╚Ťia cancerului bronhopulmonarÔÇŁ, explic─â Andrei Le╚Öan, medic specialist pneumologie.

Cite┼čte ┼či: Iat─â care sunt simptomele cancerului pulmonar!

Potrivit cifrelor, din cei 300 de pacien╚Ťi diagnostica╚Ťi cu cancer bronhopulmonar care au urmat tratament chimioterapeutic ╚Öi radioterapeutic ├«n 2021, 70% au fost b─ârba╚Ťi, iar 30% femei. Cea mai mare inciden╚Ť─â s-a ├«nt├ólnit la categoria de v├órst─â 60-70 ani, respectiv 46% dintre cazuri, urm├ónd categoria de v├órsta 50-60 de ani, cu o inciden╚Ť─â de 20%. Totodat─â, acestea au reprezentat ╚Öi categoriile de v├órst─â cu cele mai mari rate de deces, la maximum doi ani de la descoperirea bolii: rata de deces a fost de 70% la categoria bolnavilor cu v├órst─â cuprins─â ├«ntre 60 ╚Öi 70 de ani ╚Öi de 68% ├«n r├óndul pacien╚Ťilor cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 50 ╚Öi 60 de ani.

├Än ceea ce prive╚Öte localit─â╚Ťile de domiciliu ale pacien╚Ťilor deceda╚Ťi la 1-2 ani de la depistarea bolii, statisticile din cadrul celui mai mare spital de oncologie din vestul ╚Ť─ârii subliniaz─â date ├«ngrijor─âtoare. Astfel, 55% dintre pacien╚Ťi proveneau din localit─â╚Ťi cu poluare industrial─â major─â (minerit, prelucrarea metalelor ╚Öi a mineralelor, fabricarea mobilei, extrac╚Ťia mineralelor pentru construc╚Ťii, prelucrarea materialelor de construc╚Ťii, industrie material rulant): T├órgu Jiu, Rovinari, Hunedoara, Aghire╚Öu, Simeria, ╚śimleul Silvaniei.

Cite┼čte ┼či: Cum depistezi timpuriu cancerul pulmonar

ÔÇŁInflama╚Ťia trenant─â sau recurent─â de la nivelul c─âilor respiratorii generate de expunerea de lung─â durat─â la poluan╚Ťii atmosferici ╚Öi, cu at├ót mai mult dac─â se asociaz─â cu obiceiuri nes─ân─âtoase precum fumatul, duc la deteriorarea celulelor care acoper─â sistemul nostru respirator. Toate acestea conduc la acumularea de e╚Öecuri genetice care fac ca celulele s─â se prolifereze necontrolat ╚Öi, ├«n final, s─â permit─â cre╚Öterea tumorilor. Cel mai mare risc de a dezvolta cancer bronhopulmonar o reprezint─â ce considera╚Ťi grupe de risc, ├«n mod cert fum─âtorii activi. ├Än plus, ├«naintarea ├«n v├órst─â poate cre╚Öte riscul de a dezvolta cancer pulmonar dac─â exista o expunere ├«ndelungat─â la poluan╚Ťi atmosferici. Monoxidul de carbon, pulberile ├«n suspensie, dioxidul de azot sau ozonul de la nivelul solului sunt doar c├óteva exemple de poluan╚Ťi atmosferici care pot genera patologie sever─â a tractului respiratorÔÇŁ, a declarat Dr. Andrei Le╚Öan, medic specialist pneumologie.

├Än ceea ce prive╚Öte m─âsurile pe care le putem considera utile ╚Öi necesare ├«n vederea depist─ârii cancerului pulmonar, medicul explic─â faptul c─â este necesar─â, ├«n primul r├ónd, stabilirea grupelor de risc, iar mai apoi ini╚Ťierea unui program de screening pentru aceste persoane, sub forma unor examin─âri imagistice (radiografie pulmonar─â) ╚Öi func╚Ťionale (spirometrie).