Cromul este un oligoelement esenţial implicat în metabolismul glucozei, fiind un mineral necesar pentru producerea de energie. Pe de altă parte, cromul este vital şi pentru sinteza colesterolului, a grăsimilor şi a proteinelor.

Acest mineral esenţial menţine un nivel echilibrat al zahărului în sânge, printr-o corectă utilizare a insulinei, fiind un element necesar în arderea lipidelor, diminuarea nivelului colesterolului rău, prevenirea obezităţii şi a afecţiunilor cardiovasculare.

În schimb, carenţa de crom, deşi rară, se manifestă prin poftă exagerată de dulciuri, oboseală sau scăderea capacităţii de concentrare.

Tocmai de aceea, medicii recomandă ca săptămânal să introducem în alimentaţie cel puţin cinci alimente bogate în crom.

Adulţii au nevoie între 24-35 micrograme (mcg) de crom zilnic. Iată, aşadar, câteva surse alimentare de crom!

Alimente bogate în crom: broccoli

Broccoli furnizează 53% din necesarul zilnic de crom consumând cel puţin 120 de grame din această cruciferă gustoasă.

Alimente bogate în crom: roşii

O roşie de mărime medie este echivalentul a 24 de mcg de crom.

Alimente bogate în crom: merele

Un singur măr îţi va furniza necesarul zilnic de crom, mai exact 36 de mcg din acest mineral esenţial.

Alimente bogate în crom: cartofii

Un singur cartof dulce este şi el suficient pentru a acoperi necesarul zilnic de crom (36 mcg).

Alimente bogate în crom: carnea de vită şi carnea de curcan

Carnea de curcan este bogată în crom şi triptofan (induce o stare de bine), astfel că ar trebui s-o incluzi săptămânal în alimentaţie, la fel ca şi carnea de vită.

Alimente bogate în crom: varza kale, spanacul şi spirulina

Acestea reprezintă surse excelente de crom şi magneziu, singura condiţie fiind ca verdeţurile să fie organice.

Alte surse de crom: nuci, alune, seminţe, cereale integrale (orz, ovăz, inclusiv porumb), boabe de cafea sau cacao, banane, sparanghel, drojdia, ficatul de vacă sau pasăre, ouăle, soia, mazăre tânără, piper negru.