Ai grijă la microbii din farfurie!

1 2 jpg jpeg

Alimentele contaminate cu virusuri, bacterii, toxine, paraziţi sau chimicale sunt principalele cauze care duc la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

Dacă ai consumat astfel de mâncăruri, crampele abdominale, vărsăturile, diareea, durerea de cap sau febra îşi pot face simţită prezenţa într-un interval de câteva minute până la câteva zile de la momentul în care le-ai mâncat.

Ceea ce favorizează contaminarea este păstrarea alimentelor în condiţii neadecvate. Astfel, dacă le laşi mai mult de o oră într-un mediu cald oferi condiţii ideale pentru înmulţirea bacteriilor. Acesta este şi motivul pentru care toxiinfecţiile alimentare sunt mai frecvente vara.

Atenţie la consumul de carne şi de ouă pe caniculă!

Carnea roşie şi cea de pasăre, dar şi ouăle crude sau crăpate şi cele insuficient gătite pot fi foarte uşor infestate cu salmonella, o cauză răspândită a intoxicaţiilor alimentare. Astfel, este indicat să eviţi maioneza sau spuma de fructe mai ales vara, precum şi pateul de ficat. De asemenea, trebuie să ai grijă şi atunci când consumi produse nepasteurizate din lapte, fructe de mare, crustacee şi peşte.

Cum păstrezi alimentele

Pentru a preveni contaminarea, una dintre principalele măsuri pe care trebuie să le iei este să păstrezi alimentele în condiţii optime. Astfel, ai grijă ca temperatura din frigider să fie între 0 şi 5 grade Celsius.

Pune alimentele în frigider imediat după ce le-ai cumpărat sau în cel mult două ore. Depozitează întotdeauna separat alimentele crude de cele gătite şi evită mai ales ca fructele şi legumele să se atingă de carnea crudă.

De asemenea, nu păstra alimentele în frigider şi după data expirării. Congelează carnea cât mai curând după ce ai procurat-o, dar ai grijă să nu o recongelezi după dezgheţare. Alimentele uscate, precum pastele făinoase, orezul, fasolea uscată, dar şi conservele şi cerealele pot fi ţinute într-un loc uscat şi răcoros, cum ar fi în debara sau în dulap.

Ce iei la picnic

Când mergi la picnic trebuie să ai în vedere necesitatea unei lăzi frigorifice, în care carnea şi preparatele din carne să fie puse separat de legume. Grătarul trebuie făcut la scurt timp după ce carnea a fost dezgheţată, iar salata trebuie preparată chiar înainte de a fi servită.

Ar fi bine să excluzi brânza proaspătă, mezelurile, pateul de ficat, maioneza şi ouăle. Asigură-te că toată lumea consumă mâncarea imediat cum a fost preparată şi că resturile sunt rapid aruncate.

Prepară mâncarea în condiţii de igienă maximă

Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a începe să pregăteşti mâncarea este să te speli bine pe mâini cu apă caldă şi săpun şi apoi să te ştergi cu un şervet curat de bucătărie. Curăţă foarte bine suprafeţele şi ustensilele de gătit cu detergent şi apă fierbinte.

De asemenea, este indicat să foloseşti tocătoare separate pentru carne şi celelalte alimente, iar dacă acest lucru nu este posibil, să speli foarte bine tocătorul după ce ai tăiat carnea. Dacă nu vei face acest lucru, legumele tăiate ulterior pot fi contaminate.

Pentru a distruge germenii, găteşte alimentele la temperaturi ridicate şi ai grijă să fie bine pătrunse, mai ales atunci când este vorba de carne roşie, pui sau ouă. Reîncălzeşte foarte bine preparatele, dar ai grijă să nu faci acest lucru de mai multe ori.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute care apar sporadic sau în epidemii şi sunt cauzate de consumul de alimente intens contaminate cu variate bacterii şi toxinele acestora. Cel mai frecvent sunt întâlnite specii din genul Salmonella (30%-60% din toxiinfecţii) şi stafilococi (20%-30%).

Alimentele cele mai susceptibile de a fi contaminate sunt carnea şi produsele din carne, peştele, laptele şi produsele lactate (frişcă, smântână, brânză), ouăle, în special cele de raţă. Pe durata verii, căldura favorizează multiplicarea germenilor în alimente, prin urmare sunt de preferat alimentele preambalate. Atenţie şi la produsele din carne (mici, cârnaţi), dacă provenienţa e dubioasă, aspectul este suspect sau mirosul este ciudat. Prăjiturile cu cremă şi frişcă pot fi o „fermă” de microbi.